Atkins Diyeti Nedir? Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?

Dr. Atkins’in diyet programı, günümüzde kullanılmakta olan en popüler zayıflama yöntemlerinden biridir. Bu programın zayıflamaya yaklaşımı diğer birçoğundan farklıdır; çünkü sadece beslenme konusunda değil tüm yaşam biçiminde bir değişiklik barındırır. Diğer yaşam tarzı değişikliklerinin aksine, Dr. Atkins’in diyet programı sevdiğiniz yiyeceklerle doludur. Bu yüzden yapılması zorunlu olan değişiklikler düşündüğünüzden daha kolaydır.

Dr. Atkins’in Diyet Programı Nedir?

Program, diyetinizdeki karbonhidrat miktarını büyük oranda azaltmanız şeklinde işler. Bu durum vücudunuzu, yağları sanki temel yakıtıymış gibi yakmaya başlaması konusunda harekete geçirir. Diyette belirtilen tatlı, lezzetli ve bol çeşitli yemekleri yemek bir yaklaşımdır. Kendinizi aç bırakmanız gerekmez, sadece düşük karbonhidrat planında belirtilen doğru yiyecekleri seçmeniz yeterlidir.



1. Aşama – Başlangıç

Başlangıç aşaması, karbonhidratı 14 gün boyunca hayatınızdan çıkararak zayıflamaya hızlı bir şekilde başlamanızı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Amaç metabolizmanızı yağ yakacak şekilde değiştirmektir. Dr. Atkins’in diyet programının Başlangıç aşaması boyunca günde sadece net 20 gram karbonhidrat tüketmeye izniniz var (toplam karbonhidrat ağırlığından lif ağırlığı çıkarılarak hesaplanmıştır). Temel olarak nişasta miktarı düşük yeşil salata ve diğer sebzelerle beslenebilirsiniz.

Başlangıç aşamasının kuralları belirgindir ve sürecin işlemesi için bu kurallara harfiyen uyulmalıdır. Kurallar çok katı görünebilir ve ilk birkaç gün bunlara bağlı kalmak çok zor olabilir; ama vücudunuz bu duruma alıştığında süreç kolaylaşır. Başlangıç aşamasının sadece 14 gün süreceğini ve sonrasında karbonhidrat tüketiminizi kademe kademe arttıracağınızı hatırlamak da bu süreci kolay atlatmanıza yardımcı olur.

Başlangıç Kuralları:

• Her gün düzenli olarak üç öğün ya da daha küçük porsiyonlu dört-beş öğün yiyin
• Uyanıkken, en az altı saatte bir yemek yiyin
• Meyve, ekmek, tahıl, makarna ya da nişastalı sebzeler yok
• Peynir, kaymak, tereyağı dışındaki süt ürünleri yok
• Fındık ya da çekirdek yok
• Nohut, fasulye ya da diğer baklagiller yok
• Yemenize izin verilmeyen yiyeceklerden hiçbirini yemeyin – bir ısırık dahi almayın!
• Kafeini almayın ya da olabildiğince azaltın
• Günde en az 8 bardak su için

Başlangıç aşamasının sonuçları, kurallara tam olarak uyduğunuz takdirde, genellikle çok çarpıcı olur. Bu, düşük karbonhidratlı bir beslenme tarzına alışmak ve hızlı, gözle görülür başarıdan keyif almak için harika bir yoldur.

Atkins Diyeti Nedir ? Nasıl yapılır ?

Unutmayın – Başlangıç aşaması boyunca, izin verilen yiyecekler dışındaki herhangi bir yiyeceği yemeyin. Buna uymamak başlangıç aşamasındaki gelişiminizi yavaşlatacak ya da amacınıza yönelik çabalarınızı sabote ederek zayıflamayı tamamen durduracaktır. Başlangıç aşaması ile başa çıkmak için yardıma ihtiyacınız olursa internet sitesi, forumlar ve yerel destek grupları aracılığıyla Dr. Atkins’in diyetini uygulayan diğer kişilerle iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

2. Aşama – Zayıflamaya Devam Etmek

Dr. Atkins’in diyet programının ikinci aşaması Zayıflamaya Devam Etmek olarak bilinir. Bu aşamada yemek seçenekleriniz bir miktar artar ve haftalık toplam karbonhidrat tüketiminizi her gün için beş gram olmak üzere arttırabilirsiniz.



Bu, azar azar ve vücudunuzun tepkilerine dikkat ederek yaptığınız sürece, Başlangıç aşamasından sonra diyetinize çeşitlilik kazandırabileceğiniz anlamına gelir. Karbonhidrat alımınız yükseldiğinde zayıflamanız biraz yavaşlar. Ne kadar yavaşlayacağı, metabolizmanızın doğasına ve karbonhidrata olan dayanıklılığına bağlıdır.

Her insanın, tüketebileceği ve kilosunu koruyabileceği, farklı bir karbonhidrat seviyesi vardır. Bu seviyeden sonra vücut ağırlığı artmaya başlar, seviyenin altına düşüldüğünde tekrar azalır. Zayıflamaya Devam Etmek aşaması sırasında karbonhidrat alımınızı arttırırken, aldığınız karbonhidrat miktarını kontrol edin ve zayıflamanızın hangi seviyede durduğunu not edin. Böylelikle hangi seviyenin altında kalmanız gerektiğini bileceksiniz.

3. Aşama – Koruma Öncesi

Hedeflediğiniz kiloya ulaşmanıza beş kilo veya daha az kaldığında, Dr. Atkins’in diyet programının, karbonhidrat alımınızı kilo vermeniz durana kadar yükseltebileceğiniz aşamaya, yani Koruma Öncesi aşamasına geçebilirsiniz.

Koruma Öncesi aşaması, az miktarda karbonhidrat tüketerek geçireceğiniz hayatınızın geri kalanı bir alıştırma gibidir. Kilonuzu not ederek ve aldığınız karbonhidrat miktarını arttırarak, Yaşam Boyu Koruma aşaması süresince almanız gereken karbonhidrat miktarını saptayabilirsiniz. Bir sonraki aşamaya geçme hissi her ne kadar çok çekici olsa da, Koruma Öncesi aşamasındaki tutumları devam ettirmek çok önemlidir. Böylece düşük karbonhidratlı bir yaşam biçimine geçmeye tamamen hazır hale gelirsiniz.



4. Aşama – Yaşam Boyu Koruma

Dr. Atkins’in diyet programının bu aşaması, adından da anlaşılacağı gibi, ideal kilonuzu tüm yaşamınız boyunca koruyacak bir beslenme planıdır. Eğer tüketebileceğiniz ideal karbonhidrat miktarını saptamakta başarılı olduysanız ve bu beslenme alışkanlığı sizin için doğal bir hale geldiyse, hem gerçek anlamda hem de mecazi olarak mükemmel bir forma kavuştunuz demektir.

Düşük karbonhidratla beslenmek artık sizin günlük yaşamınızın doğal bir parçası oldu; ama bu, ara sıra kurabiye, pasta ya da yüksek karbonhidratlı başka şeyler yiyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Normalden fazla karbonhidrat tükettiğiniz bir günden sonraki birkaç gün karbonhidratı hayatınızdan çıkararak vücudunuzun dengesini koruyabilirsiniz.

Aşamalarda Yiyecek Seçimi

Dr. Atkins’in diyet planının her aşaması için, özellikle başlangıç aşamasında başarı için doğru yiyecekleri seçmek kritik bir öneme sahiptir. Her aşamada yenebilecek yiyeceklerin ve her gün alınan karbonhidrat miktarının yazılı olduğu bir defter size çok yardımcı olacaktır. Yiyeceklerin kalori miktarlarını içeren iyi bir liste de oldukça yardımcı olacaktır. Böylece bir bakışta farklı yiyeceklerin ne kadar karbonhidrat içerdiğini anlayabilirsiniz.

Dr. Atkins’in önerdiği yiyeceklerin birçoğu ambalajlı olarak da bulunmaktadır. Bu da size yiyecek seçimi konusunda kolaylık sağlar. Bol tahıllı krokanlar, atıştırmalık yiyecekler, şekerlemeler, dondurma ve sütlü-meyveli içecekler Dr. Atkins’in diyet planına uygun olarak beslenmenizi kolaylaştırırken düşük karbonhidratlı yaşamınıza da çeşitlilik kazandırır.

Dr. Atkins’in diyet programı, günümüzde kullanılmakta olan en popüler zayıflama yöntemlerinden biridir.  Bu programın zayıflamaya yaklaşımı diğer birçoğundan farklıdır; çünkü sadece beslenme konusunda değil tüm yaşam biçiminde bir değişiklik barındırır. Diğer yaşam tarzı değişikliklerinin aksine, Dr. Atkins’in diyet programı sevdiğiniz yiyeceklerle doludur. Bu yüzden yapılması zorunlu olan değişiklikler düşündüğünüzden daha kolaydır.

Bu yazı http://www.probilgi.com/ sitesinden alınmıştır.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız