9. Sınıf Coğrafya Sayfa 90 Soruları ve Cevapları ( Lider Yayınları )

 9. Sınıf Coğrafya Cevapları Lider Yayınevi Sayfa 90
Aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarını kullanarak noktalı alanları uygun şekilde tamamlayınız (Sözcükleri birkaç kez kullanabilirsiniz.).
“Kuzey Yarım Küre, Güney Kutbu, Ekvator, Kuzey Kutbu, nem, Yengeç Dönencesi”
• Kuzey Yarım Küre’de en düşük sıcaklıklar, Kuzey kutbu çevresinde görülür ve sıcaklık ortalaması 0°C civarındadır.

• Güney Yarım Küre’de en düşük sıcaklıklar, Güney kutbu çevresinde görülür ve sıcaklık ortalaması -20°C civarındadır.
Kuzey Yarım Kürede en yüksek sıcaklık değerleri Güney Yarım Küre’deki değerlerden daha fazladır.En yüksek sıcaklıklar; Kuzey Afrika’nın iç kısmı (Büyük Sahra), Arap Yarımadası, İran Platosu ve Orta Asya’da görülür. Buralarda temmuz ayıı sıcaklık ortalaması 35°C civarındadır. Görüldüğü üzere temmuz ayında da yeryüzünün en sıcak yerleri Ekvator çevresi değil, Yengeç dönencesi çevresindeki karalardır. Bunun nedeni Yengeç dönencesi çevresinde nem oranının az olmasıdır.
 
Aşağıda yer alan cümlelerdeki noktalı alanları uygun sözcüklerle tamamlayınız.
• Atmosfer olmasaydı sıcaklık farkları çok yüksek olurdu. Çünkü Atmosferin troposfer katında yükseldikçe hava 200 metrede 1 derece soğur.
• Atmosfer, Güneş’ten gelen zararlı ışınları süzer, meteorların yere çarpmasını önler, güneş ışınlarını dağıtır gölgelerin aydınlanmasını sağlar. 
• iklim olayları atmosferin troposfer katmanında gerçekleşir. Çünkü gazların %75′i su buharının ise tamamı bu katmanda bulunur.
• Atmosfere giren güneş ışınlarının bir kısmı Yansır, bir kısmı Dağılır , bir kısmı Yerden yansır.Bu ışınlardan artakalanlar yere ulaşarak yeryüzünü ısıtır.

2. Sıcaklık, basınç ve rüzgâr, nem ve yağış, iklim elemanlarını oluşturmaktadır. Bu elemanların kısa bir süre içindeki durumuna hava durumu , uzun yıllar ortalamasına iklim denir. 
Load disqus comments

0 Yorumlarınız