Cep Telefonu Dökümanı Nasıl Çıkartırım?

Son zamanlara cep telefonuna gelen tehdit veya hakaret mesajları sebebiyle açılan dava sayısı artmıştır. Bunun önüne geçmek için telefon servis sağlayıcı şirketler çeşitli önlemler almaya gayret etmelerine rağmen her iletişimin izlenmesi mümkün olmadığından genellikle sonuç alınamamaktadır.
Telefon Dökümanı ÇıkarmaSavcılıklar tehdit, hakaret ya da taciz içerikli mesajları şikayet konusu olması halinde soruşturma aşamasında, teknik olarak gönderilen telefon operatörünün kayıtlarından mesajın içeriğine ulaşılamamaktadır. Burada elde edilebilen bilgi sadece mesajın gönderildiği zaman belirlenebiliyor ve mesajın kimden kime ne zaman gönderildiği tespit edilebiliyor. Tabi çok zorlama olarak servis sağlayıcının bilişim sisteminde gönderilen mesajın geçici olarak bulunduğu da düşünülebilir.
Peki cep telefonlarındaki mesajların içeriği değiştirilebilir mi? Bununla ilgili yazılımların olduğuyla ilgili haberler bir süre önce yayılmıştı. Kızıl ötesi bağlantı özelliği olan cep telefonlarına bilgisayar aracılığı ile girilip değiştiriliyor ve mesaj okunduğunda yine aynı telefondan gelmiş gibi görünüyor. Burada saat ve tarih de değiştirilebiliyor. Elbette bu şekilde delil oluşturmaya çalışmak bir suçtur.
Bu açıklamadan sonra diyelim ki, şikayet konusu mesajları saklandığını düşünelim, bu durumda açılan davada bu mesajların bilirkişi tarafından dökümü yapılacaktır. Mesajların değiştirilme ihtimali olduğu da göz önüne alarak yukarıda belirtildiği gibi mesajlaşmalar hakkında operatör şirketten bilgi istenecek ve karşılaştırılacaktır.
Şayet mesajları saklamamışsak bu durumda acaba operatör şirketlerden mesaj içeriği istenebilir mi? Adli makamlar tarafından alınmış bir karar olmadıkça kişilerin konuşmalarının ya da mesaj içeriklerinin operatörlerce kaydedilmesi hukuka ve yasalara aykırıdır. Böyle bir tespit için önceden alınmış bir dinleme-izleme kararı olmalıdır. Bu kararın verilmesi de Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Tespiti Hakkında Yönetmelik?in 13. maddesinde bu izleme ve kayıt konusunun sınırlarını belirlemiştir ve özetle ağır cezada görülen davalar için uygulanabileceği hükme bağlanmıştır.
Diğer tehdit gibi suçlarda davanın tarafı olan şikayetçinin dökümleri ve kayıtları operatörden istenebilecek, ardından bu döküm ile cep telefonundaki mesajlar karşılaştırılacaktır. Elbette sadece mesajların varlığı ile yetinilmeyecek atılı olan suç aynı zamanda olayların gelişimi bakımından da kanata ulaşmak için tanıklar tarafından ve diğer delillerce de desteklenecektir.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız