Anton Çehov – Vişne Bahçesi


Oyun Hakkında :
Anton Çehov’un 1904 yılında yazdığı Vişne Bahçesi, Rus toprak aristokrasisinin çözülüş sürecinde, bir zamanlar kölesi oldukları toprakların yeni sahibi olmak için çabalayan kesimle, çalışmayan ve yaşamın ekonomik, toplumsal, siyasal değişimini kavrayamayan kesimin karşı karşıya gelişlerini ele alıyor.
Oyunun yönetmeni Ali Taygun, Vişne Bahçesi’ni şu sözlerle anlatmakta: “19. yüzyılın ‘gurub vaktinde’ bir sınıf gider, yerine bir başkası gelir, daha bir başkasının da onun yerine gelişinin şafağı ağarırken, bir garip Çehov, değişen ve değişmeyecek olanı harmanlayıp ‘zamanın kısa özetini’ bize takdim ile veda ediyor. Biz, yüz yıl sonra, kendi yurdumuzda, yıkılan Erenköy köşklerini, kurulan siteleri, ‘68 kuşağının gençlerini hatırlayarak bir başka vedanın hüznünü yaşıyoruz. Ve hasretle selamlıyoruz o ‘hakikat yolcusu’nu. Kimseyi suçlamayan, kimseyi aklamayan; sahih olanı sunup, hükmü seyirciye bırakan o büyük dram yazarını…”
Konusu..
Vişne Bahçesi Anton Çehov’un ünlü bir eseri.Eserde yine sınıf farklılıkları mevcut. Rusya’nın o dönemde yaşadıklarını Lyubov Andreyevna ve ailesinin çevresinde gelişen olaylarla anlatmış Anton Çehov. İşçi sınıfın zenginleşmesi, eskiden köle olarak bulundukları çiftliklerin, köşklerin yeni sahibi oluşları, eskiden zengin olan sınıfın bu duruma ayak uyduramaması, fakirleşmeleri…
Çocukluğunun geçtiği, çocuğunu kaybettiği vişne bahçesinin satılmamasını isteyen bir kadının yaşadığı sıkıntı, düştüğü durumdan nasıl çıkacağını bilemeyen bir aile…
Lyubov Andreyevna yaşadıklarını kocasından başka bir adama aşık olduğu için ona verilmiş bir ceza gibi gördüğünü söyler bir yerde. Ona her anlamda zarar veren bir adama… Der ki “boynuma bağlanmış bir taş gibi. Beni aşağıya çekiyor ama o taşı seviyorum…”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Load disqus comments

0 Yorumlarınız