Hangi Klima Alınmalı? Yazın Hangi Klima Tercih Edilmeli


Klima Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

Klima Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz ? Thumbnail
Haziran ortalarına doğru geldiğimiz şu günlerde, zaten mayıs ayından beri görünmeye başlayan sıcaklar iyiden iyiye rahatsız edici boyutlara ulaştı. Mayıs ayında en azından kapalı mekanlarda rahat bir nefes alabiliyorken, şimdi boğucu sıcaklar ev ve işyerlerimizde de etkili olmaya başladı. Bunun için teknolojinin sunduğu en etkili çözüm ise klima. Klima deyince, her yıl bu sıcakların tekrar geleceğini düşünerek uzun ömürlü ve kaliteli olmalı. Peki klima alırken başka nelere dikkat etmelisiniz ? İşte ayrıntılar…
Önce klimayı kullanacağınız mekanın kaç metrekare olduğunu öğrenmelisiniz. Çünkü odanızın yüz ölçümüne göre klimanızın BTU’su belli olacaktır. Peki nedir bu BTU ?
BTU, İngilizce British Thermal Unit kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Uzun lafın kısası, klimanın odanıza bir saatte taşıdığı ısı miktarı BTU/h ile gösterilir.
Diyelim ki 25 metrekare bir mekan için klima alacaksınız. Alacağınız klima en az 12000 BTU olmalıdır, ama en iyi verimi 16000 BTU bir klimadan alabilirsiniz. İhtiyacınız olan BTU formülü ise basit; BTU x 2 = Metrekare denklemeni sağlıyor olması yeterli olacaktır. Yani 24 metrekare odaya ideal olarak 12000 BTU, 35 metrekarelik bir odaya 18000 BTU luk klimalar alınmalıdır.
İkinci en önemli unsur ise klimanın dahil olduğu enerji sınıfıdır. Günümüzde çok az da olsa A sınıfı olmayan klimalar üretilmektedir ve biz bunlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. Çünkü ay sonunda ödeyeceğiniz elektrik faturası sizi güneşten daha fazla yakabilir. Alacağınız klima A sınıfı ya da A+ sınıfı olmalıdır.
Klimaların çoğunluğunda bulunan ortak özellikler nem alma ve havayı temizleme özellikleridir. Ancak yine de alırken bu özelliklerin bulunup bulunmadığını sorarak teyit ettirseniz iyi olur. Ayrıca alacağınız klimada zaman ayarı, gece modu gibi ek özellikler olursa, klimadan alacağınız verim yükselecektir.
Normal şartlarda klimaların içindeki filtreler değiştirme gerektirmez. Sadece periyodik olarak temizliğini yapmanız yeterli olacaktır. Filtrenin de ekstra özelliklere sahip olması gerekmez. Ancak şu anda piyasada bulunan bazı klimalarda ionic filtre özelliği mevcuttur. Bu da küçük ev aletlerinde de kullanılmaya başlayan negatif iyon teknolojisi ile çalışır. Baş ağrısı yapmaz ve ortamın elektriğini alır.
Klimaları aldığınız zaman servisi gelip montajı ücretsiz yapacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise klimanın iç ünitesi ile dış ünitesinin arasındaki mesafedir. Eğer bu mesafe 5 metreyi aşarsa, aşan her metre için servis görevlileri sizden 5 tl civarı ek bir ücret talep edeceklerdir. Bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Gelelim INVERTER klima mevzuuna. Inverter klimaları diğer klimalardan ayıran 2 temel özellik vardır. Bunlardan ilki daha az elektrik harcamasıdır ki bu klimaların hepsi A+ sınıfına mensuptur. A sınıflarına göre %40 ila %30 enerji tasarrufu sağlarlar. Çünkü inverter motorlar stop etmez. Normal motorlar odayı istenilen sıcaklığa getirdikten sonra durur ve bekler, oda sıcaklığı istenilen sıcaklığın üstüne ya da altına geçtiğinde motor en baştan çalışmaya başlar ve tekrar istenilen sıcaklığı sağlar. Inverter motor ise sıcaklık istenilen düzeye ulaşınca da durmaz. Rölantide çalışmaya devam eder. Böylece dur kalk maliyetleri ortadan kalkmış olur. Ayrıca odanın ısısı bu rölanti sayesinde daha geç yükselir ya da düşer.
2. Temel özellik ise sessizliğidir. Sessizlik özelliği de yukarıda bahsettiğimiz inverter motorun durmama prensibinden kaynaklanır.
Klimalar 3 tiptir. Bunlardan ilki klasik tip olan split klimalardır. Boyutuna göre 24000 BTU ya kadar split klima mevcuttur. İkincisi mobil klimadır. Bunlarda iç ve dış ünite bir arada olduğundan biraz daha gürültülüdür. Soba şeklindedir ve en çok 9000 BTU ya kadar ısı verir. Son tip ise, bankalarda, iş yerlerinde gördüğümüz Salon tiği klimadır. 48000 BTU hatta daha da üzeri modelleri vardır. 80 metrekarenin üzerinde mekanlarda kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.
Aşağıda her modelin birer resmini sizinle paylaşıyoruz. Klimalarda en iyi markalar Mitsubishi ve Toshiba’dır. Ancak  servis ağı göz önünde bulundurularak, Beko, Arçelik, Airfel, Demirdöküm v.s yerli modeller de tercih edilebilir.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız