1.Paleozoik Zaman Nedir? Paleozoik Zamanda Yaşayan Canlılar Nelerdir?


1.ZAMAN (PALEOZOİK)
Paleozoikte yaklaşık olarak 350 milyon yıl sürmüştür.Kuş ve memeli grupları hariç tüm canlı grupları oluşmuştur.İlk karasal omurgalılar ve karasal bitkiler bu dönemde orta ya çıkmıştır.Bu zamanın ilk üç devrinde yani camb,ordo, Silurien de karaların büyük bir kısmı denizlerle kaplı idi.

PaleozoicPermian29045
Carboniferous362.572.5
Devonian408.546
Silurian43930.5
Ordovician51071
Cambrian57060
KAMBRİYEN
Yaklaşık olarak 60 milyon yıl sürmüştür.Bu devirdeki hayvan ve bitkiler yalnız denizde bulunuyorla dı.Deniz tabanı basit süngerler,mercanlar,sölenterler,derisidikenliler,salyangozlar,Pelecypodlar kurtlar,Ctenophora ve Anthozoa ya bağlı cinsler ve ilkel kafadanbacaklılar ile örtülmüştür.Bu devrin en çok bulunan fosilleri Brachiopoda ve Trilobitlerdir.
Brachiopodaya ait olanlar sakin,sabit,iki kabuklu ve plankton yiyici hayvanlardır.Bugün bilinen Lingula değişmeden zamanımıza kadar gelen en eski hayvan cinsidir. Trilobitler ilkel Arthropod dur.Vücutları yassılaşmış,uzamış ve sert bir kabukla örtül müştür.5,8 cm boyundadır.Soyları Perm devrinde tükenmiştir.
ORDOVİSYEN
70 milyon yıl sürmüştür.Zamanımızdaki hayvanların atalarının büyük bir kısmı oluşmuştur.Basit hayvanlar değişerek çevreye daha iyi uyum yapmaya başlamışlardır.Dev kafadanbacaklılar dan olan Nautilius bu devirde oluşmuştur.Grönland a kadar mercanlar yayılmıştır.
İlk omurgalılar ,çenesiz, çift üyesiz,zırhlı ve dipte yaşayan “Ostracoderm”denen balıklardır.Bu ilkel balıklar tatlı sularda yaşarlardı ve kemik zırhları onları düş manlarından özellikle dev bir akrep olan Euryteriden korumaya yarardı.Bu devir de iki önemli olay oluşmuştur biri kara bitkilerinin ortaya çıkışı diğeri de akrep gibi havayla solunum yapan ilkel hayvan ların oluşumudur.
SİLURİYEN
Bu devirde kara bitkileri yaygınlaşmış ve çeneli balıklar gelişmiştir.Bitkilerden çıplak eğreltiler ge lişmiştir(Rhynia) Tüm damarlı bitkilerin böyle bir kökten türediğine inanılmaktadır.Bu devirde denizyıldızları,deniz laleleri,gelişmiş trilobitler ve 4 m boyunda deniz akrepleri ortaya çıkmıştır. Bitkilerin bazılarında maddelrin taşınması için boru sistemleri oluşmaya başlamıştır.Havayla solunum yapan ilk eklembacaklıların bu devirde oluştuğu sanılmaktadır.
KARBONİFERYetmiş milyon yıl süren bu devirde bataklık ormanları dünyayı kaplamıştır.Bugünkü kömür yatakları bu dönemde yaşayan eğreltiotları,atkuyruklarından meydana gelmiştir.İlk sürüngenlerlerin ataları karboniferin sonuna doğru meydana gelmeye başlamışlardır.Karboniferde kanatları olan iki önemli böcek grubuda görülmeye başlanmıştır.Bunlar bugünkü hamamböcekleri ve subakirelerinin atalarıdır.Ayrıca tüm böcek gruplarında bir artış ve tür çeşitliliği görülmüştür.  
PERMİYEN
Geniş coğrafik ve iklim değişikliklerinin olmasıyla özellik kazanmıştır.Karalar yükselmiş ve iklim kuraklaşmaya başlamış,dolayısıyla bataklıklar kurumuş,deniz birçok yerde geri çekilmiştir.Kozalaklı bitkiler gelişmiş,antartikadan ekvatora kadar olan gölge buzullarla kaplanmıştır.
Amfibiler iklimin kuraklaşması sonucunda gittikçe azalır.Bunun yerini sürüngenler almaya başlar.Bununla birlikte hala sürüngenler çoğunlukta değildir.Trilobitler tamamen kaybolmuştur.Karboniferde ortaya çıkmaya başlayan sürüngenler den ileride memelilerin atasını oluşturacak Pelycocaurus’u meydana getirir.Bu hayvandan devrin sonuna doğru Therapsid ler meydana getirir.
Sürüngen benzeri bir memeli (Lycaenops) Güney Afrika ‘ da Perm tabakalrında bulunmuştur.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız