E Vitamini Bulunan Besinler – E vitamini Eksikliği


Bu vitaminin vücutta neler yaptığı iyice anlaşılamamıştır. E Vitamini Kaynaklan : Elma, havuç, lahana, kereviz, yumurta, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ayçiçeği çekirdeği, yulaf unu, buğday özü, rafine edilmemiş buğdaydan ekmek, rafine edilmemiş buğday unu.
E Vitamini Eksikliği : Üreme organlarında bozukluk, cinsel soğukluk, vakitsiz yaşlanma, kan dolaşımının ağırlaşması, varis, karaciğer bozuklukları, kas zayıflığı.
Fazla E Vitamininin Etkisi : Kan basıncının çıkması (yüksek tansiyon)
E Vitaminini Yok Eden Şeyler . Pişirme, saklama,demir kapkacak.
G ünlük ihtiyaç . 20 ünite. Yorgunluk, gerilimlerde bu miktar artar.
Bu vitaminin vücutta neler yaptığı iyice anlaşılamamıştır.Günlük İhtiyaç:
1-3 yaş: 6 milligram
4-11 yaş: 7 milligram
12-51+ yaş arası bayanlar: 8 milligram
12-51+ yaş arası erkekler: 10 milligram
E vitamininin yararları:
* Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve çoğalması için gereklidir.
* Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır. Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar.
* Kaslar ve cilt için de önemlidir.
* Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşan olumsuz etkiyi azaltır.
* Bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirir.
Henüz ispatlanmamış faydaları:
Kalp krizine, kansere, Alzheimer’e, katarakta karşı koruyuculuğu olduğu üzerinde ciddi veriler toplansa da, henüz bu konuda görüş birliğine varılmış değildir.
E vitamini eksikliği:
* Hemoliz
* Kreatinüri (idrarda üre çıkması)
* Adalelerde steroid depolanmasına yol açar.
Yüksek risk grubundakiler:
Çok fazla içki içenler, doğum kontrol hapı kullananlar, yeterli miktarda oksijen alamayanlar
Çok fazla alındığı takdirde…
Çok fazla alındığı takdirde, uyuşturucu kullanılmış gibi kişinin hareketlerinde değişiklikler olabilir.
E vitamini açısından zengin besinler:
* Ayçiçek Yağı: 1 yemek kaşığı (7 miligram)
* Fıstık Ezmesi: 1/4 kase (5.3 miligram)
* Badem: 1/2 kase (1.6 miligram)
* Ton Balığı: 3 köfte kadar (1.4 miligram)
* Somon: 3 köfte kadar (1.2 miligram)
* Mısırözü Yağı: 1 çay kaşığı (1.0 miligram)
* Zeytinyağı: 1 çay kaşığı (0.6 miligram)

E vitamini
Prof.Dr.Osman Müftüoğlu

  • Antioksidan yararları nedeniyle yaşlanmayı ve yaşlılık belirtilerini geciktirir.
  • Cildi korur ve destekler.
  • Damarları güçlendirir, destekler ve korur. Aterosklerozu yavaşlatır.
  • LDL-kolesterolün damarsal zararlarını azaltır.
  • HDL-kolesterolü artırır.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Beyin fonksiyonlarını korur.
  • “Maküler dejenerasyon” dahil yaşlanmaya bağlı birçok göz sorununu engeller ya da geciktirir.
  • Beta karoten, selenyum ve çinko, E vitamininin etkilerini güçlendir
Vitamin E, kanser ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde önemli bir antioksidandır. Dolaşımı düzenler. Doku tamiri için gereklidir. Âdet öncesi şikâyetlerin tedavisinde yararlıdır. Yara iyileşmesinde iz oluşumunu azaltır. Kan basıncını düşürür. Kataraktı önler. Atletik performansı artırır ve bacak kramplarını rahatlatır. soruvecevap.blogcu.com Saç ve cildin sağlığının devamını sağlar. Kansızlığı önlemede yardımcıdır. Erken doğan bebeklerde görülebilen bir göz hastalığı olan “pre-matür retinopati” gelişimini önler. Antioksidan etkisiyle, serbest radikal oluşumunu engelleyerek hücreyi hasar görmekten korur. Vitamin A kullanımına yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktirir ve yaşlılık lekelerini önleyebilir. Vitamin E eksikliği sinirlerde hasara yol açabilir. Eksiklik belirtileri, kısırlık, âdet sorunları, sinir-kas sisteminde bozukluk, kırmızı kan hücrelerinin yaşam süresinde kısalma, rahimde bozukluklar olarak sayılabilir. Diyetteki vitamin E eksikliği ile kalp hastalığı sıklığı arasında da bir ilişki vardır.
Destekleyici dozda E vitamini kullanılıyorsa bu miktar günde 100-400 İU arasında olmalıdır. Bu miktardaki E vitaminini olağan beslenmeyle almanız olanaksızdır. 100 gr ceviz ve bademde 25 mg, ayçiçeği çekirdeğinde 50 mg, yer-fıstıgında 10 mg E vitamini bulunabileceği düşünülürse, destek olarak düzenli E vitamini alımının gerekliliği daha iyi anlaşılır.
E vitamini içeren besinler, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, fındık-ceviz gibi kabuklu yemişler, tohumlu bitkiler, tüm hububatlardır. Yüksek miktarlarda vitamin E içeren gıdalar, kahverengi pirinç, mısır ezmesi, yenebilen deniz yosunları, yumurta, süt, yulaf ezmesi, sakatat, soya fasulyesi, tatlı patates, suteresi, buğday olarak sayılabilir. Vitamin E içeren bitkiler, kaba yonca, ketentohumu, ısırgan otu, yulaf sapı, ağaççileğinin yaprakları, kuşburnudur. Vitamin E’nin kandaki düzeyinin devamı için, vücudun çinkoya gereksinimi vardır. Eğer vitamin E ve demir hapları birlikte kullanılıyorsa günün farklı zamanlarında alınmalıdır. Demirin inorganik formları (ferro sülfat gibi) vitamin E’ye hasar verir. Organik formdaki demir (ferroglukonat ya da ferrofuma-rat) vitamin E’yi etkilemez. Kan pıhtılaşmasını önleyici ilaç kullananlar, günlük 1 200 İU’dan fazla E vitamini almamalıdır, yüksek tansiyonu olanlar ise günlük 200 İU gibi düşük dozlardan başlayarak arzulanan miktarlara yavaşça yükselmelidir. Antioksidan etkisinden yararlanmak için E vitamininin, çinko ve selenyumla birlikte alınması önerilir. Yaşlılığı geciktirme programlarında kullanılan doz 400-800 ünite civarındadır.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız