11. Sınıf Fizik 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları

1. 
Şekildeki M noktasından +x yönünde harekete başlayan cisim K-P arasında basit harmonik hareket yapmaktadır. Cisim M’den N’ye 2 sn’de gelmektedir. 
Buna göre yandaki yargıları DOĞRU/YANLIŞ olarak belirtiniz. (aralıklar eşittir)
  1. Hareketin periyodu 12 sn’dir. ( )
  2. P noktasında geri çağrıcı kuvvet –x yönündedir. ( )
  3. M noktasında ivme maksimumdur. ( )
  4. M den P ye 6 s de gelir. ( )
  5. Uzanım artarken hız azalır. ( )
2. 
Bir noktasal cisim K-L arasında 6 s peryotla basit harmonik hareket yapmaktadır. Bu parçacığın
A) O noktasındaki hızını ve ivmesini,
B) P noktasındaki hızını ve ivmesini bulunuz.
(π=3 alınız)


3. Yay sabitleri k1=900 N/m, k2=300 N/m, k3=400 N/m olan üç yay şekildeki gibi bağlanmış, uçlarına 3 kg kütleli cisim asılmış ve salınım hareketi yaptırılmaktadır. Bu hareketin periyodu kaç sn olur? (π=3, g=10 N/kg alınız)








4.  1,6 m uzunluğundaki bir basit sarkaç K noktasından serbest bırakılıyor. Sarkaç, tavana asılı olduğu noktanın 1,2 m düşeyindeki çiviye takılıyor. Buna göre sarkacın tekrar K noktasına gelmesi için geçen süre kaç s olur? (π=3, g=10 m/s2 alınız)












5. 
X ve Y sarkaçları asansör içinde basit harmonik hareket yapıyorlar. Cisimlerin periyotları asansör duruyorken eşit ve 4 s dir. Asansör yukarı yönde 5/4g lik bir ivmeyle hızlanırsa X ve Y cisimlerinin yeni periyotları kaç saniye olur? Ayrı ayrı yazınız.









6.
Yatay tabla ile 4 kg kütleli cisim arasındaki sürtünme katsayısı 0,15’tir. Tabla ortasından geçen eksen etrafında 2 rad/s lik açısal hızla dönüyorsa, ipteki T gerilme kuvveti kaç N olur?














7. Dünyada P ağırlığındaki bir cismin dünya yarıçapının 2 katı olan başka bir gezegende ağırlığı 2P olduğuna göre, bu gezegenin kütlesi dünyanın kütlesinin kaç katıdır?



8. 
Dünya’nın etrafında dolanmakta olan X ve Y uydularının izledikleri yörünge yarıçapları rX=2rY dir. Bu uyduların çizgisel hızlarının oranını (vX/vY) hesaplayınız.

 












9. 
 Sürtünmesi önemsiz ortamda düşey kesiti verilen yolun K noktasından serbest bırakılan cisim r yarıçaplı dairesel yörüngenin L noktasından geçerken, cisme etki eden tepki kuvveti F’dir. F kaç mg olur?

10.


 Güneş etrafında şekildeki gibi dolanan bir gezegen K dan L ye v1 ortalama hızı ile t1 sürede, M den N ye v2 ortalama hızı ile t2 sürede geliyor. K dan L ye gelirken taradığı alan A1, M den N ye gelirken taradığı alan A2 dir. Buna göre yandaki yargıları DOĞRU/YANLIŞ olarak belirtiniz.

  1. A1=A2 ise t1=t2 dir. ( )
  2. v1<v2 dir. ( )
  3. KL ve MN yolları eşittir. ( )
  4. Güneşin K da gezegene uyguladığı
çekim kuvveti M dekinden fazladır. ( )
  1. Gezegenin Güneşe olan yarıçap
uzaklığı her zaman aynıdır. ( )





Load disqus comments

0 Yorumlarınız