Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir? Ne İşe Yarar?


bu işlem almanyada uygulanıyor. fırınlanmadan kullanılması insan sağlığı için riskli. almanyanın uyguladığı solucandan gübre üretimi kimyasal gübreden pahalı bir işlem fakat işlem bittiğinde elde edilen gübre doğayla 100de 100 uyumlu oluyor. şimdilik çevre için yararlı fakat pahalı durumda; iyi incelenmeli


Edirne merkeze bağlı Sarayakpınar köyü yakınlarında bir solucan çiftliği kuran Mehmet Hanifi Can, kırmızı Kaliforniya solucanının Türk tarımının geleceğini kurtaracağını söyledi.

Sarayakpınar köyü mevkiinde kurduğu sera tipi çiftlikte yaklaşık 5 milyon adet kırmızı Kaliforniya solucanı yetiştiren Mehmet Hanifi Can, Türkiye’de bir ilke imza attı. Solucanlardan elde ettiği gübrenin buğdaydan ağaca, seracılıktan fidancılığa kadar toprakla ilgili her yerde kullanılabileceğine dikkat çeken Can, “1 milimetreküp humusun 500 yılda oluşurken çiftliğimizdeki kırmızı Kaliforniya solucanı her gün ağırlığı kadar humus bırakıyor” dedi.

Can, bazı bürokratik engeller aşıldığı takdirde solucan gübresi Türk tarımının geleceğini kurtaracağını ifade etti

ÜRÜNDE VERİMİ ARTTIRIYOR, MAHSULÜN ERKEN TOPLANMASINI SAĞLIYOR”


Kırmızı solucandan elde edilen gübre sayesinde tarladaki mahsulün 10 ila 25 gün erken toplanabildiğine dikkat çeken Can, “Bir üretici için en önemli konulardan biri ürünün verimliliği ve erken yetiştirmesidir. Ürettiğimiz gübre sayesinde tarladaki mahsul, 25 güne süreye kadar varan erkencilik sağlıyor. Ürünün verim yüksekliği ve toprak ömrü de gübrenin avantajları olarak sayılabilir. Normal gübreyle beslenen toprağın ömrü 1 yıl ilen solucan gübresiyle beslenen toprağın ömrü 5 yıla kadar çıkabiliyor” dedi.

YILLIK ÜRETTİĞİ GÜBRE KAPASİTESİ 150 TON

27 metrekarelik havuzu bulunan seralı çiftliğinde 2,5 milyon, serasız havuzda da 2,5 milyon olmak üzere toplamda 5 milyon solucan olduğunu kaydeden Can, “Bu işle 1999 yılından bu yana meşgulüm. Daha önce basit kuyu sistemi ile üretim yapıyordum fakat bu sistem rantabl değildi. Şu anda dünyanın en gelişmiş sistemi olarak bilinen sürekli akış sistemini daha da geliştirerek Ar-Ge çalışması tamamen bana ait olan yeni bir sistem kurdum. Bu sistemde şu an ölçü 20 metreye 1 buçuk metre 1 yıllık kapasitesi 150 ton gübre. Metrekareye ilk etapta 20 bin solucan bıraktık şu anda solucan adedi metrekarede 100 bin” dedi.

ÜRÜNDE YÜZDE 30 İLA 70 ARASI VERİM ARTIŞI SAĞLIYOR

Solucan gübresinin tamamen yüzde yüz organik olduğunu vurgulayan Can, “Dünya standartlarında solucan gübresini bitkinin gübresine bıraktığınız zaman bitkiyi yakmaz. Bu gübrenin erkencilik özelliği var. Hububatta yüzde 30 ila 50 arası, patates turp gibi köklü bitkilerde ise yüzde 50 ila 70 arası verim artışı sağlıyor” dedi. Solucanların tüm organik atıklarla beslenebileceğine de dikkat çeken Can, “Solucanlar bütün organik atıkları sindirim sistemlerinden geçiriyorlar, arındırıyorlar, temizliyorlar ve doğaya yeniden kavuşturuyorlar. Özellikle kâğıt, kavun karpuz atıkları ve at gübresini çok seviyorlar” dedi.

“TARIM BAKANLIĞI BANA DELİ GÖZÜYLE BAKARKEN ŞİMDİ TEŞVİK VERİYOR”

Çalışma ruhsatı için 2003 yılında Tarım Bakanlığı’na müracaat ettiğini ve kendisine hala cevap verilmediğini kaydeden Can, “İlk müracaat ettiğimde Tarım Bakanlığı’ndakiler, -ben öyle hissettim- bana deli gözüyle bakıyorlardı. Ama bugün Tarım Bakanlığı kendi teşvikiyle Diyarbakır’da solucan gübreleriyle 52 kiloluk karpuzlar üretti” diye konuştu.

Can, son olarak solucan gübresinin çölleşmenin olduğu Ortadoğu ülkelerinde sıkça kullanıldığını belirterek Türkiye’de yılda 13 milyon ton solucan gübresi kullanıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak; http://gundem.milliyet.com.tr/turk-tarimini-bunlar-kurtaracak/gundem/gundemdetay/05.01.2013/1651592/default.htm
Load disqus comments

0 Yorumlarınız