Trüf Mantarı Nedir? Nerede Yetişir?



Haber: Gülşen YILDIZ -  Kamera: Turabi KORKMAZ
Özel kokusu ve aramasıyla ünlü trüf mantarının Türkiye’de yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı. Başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yetiştirilen trüf mantarı çalışmalarının ilk ayağı kapsamında Nevşehir’de meşe fideleri dikildi.
Peki aroması ve ekonomik değeriyle dikkati çeken trüf mantarı, hangi koşullarda ve nasıl yetiştirilir?
Trüf Mantarı Güz Dikim Çalıştayı’nda konuşan Trüf Çiftlik Kurulum Şirketi Müdürü Hulusi Yılmaz, bu mantarın kışın eksi 10 ila yazın 40 dereceye kadar varan iklim şartlarında yetiştirilebildiğini anlattı.
Hulusi Yılmaz, Orta Anadolu Bölgesi topraklarının trüf yetiştiriciliği için uygun olduğunu söyledi.
Mycorrhizal Systems şirket yöneticisi Dr. Paul Thomas ise, iyi ürün elde edebilmek için uygun iklim koşullarında üretim yapmak gerektiğini kaydetti.
İyi verim elde edebilmek için toprak asit derecesinin 7.6 olması gerektiğini söyleyen Thomas, sulamanın da doğru yapılmasına vurgu yaptı.
Thomas ayrıca, meşe fidelerinin yılda en az 1 kere budanması gerektiğini de bildirdi.

Lalbenque, Fransa'nın güney batısında orta çağ mimarisini halen koruyan, güzel, sevimli bir köy. Salı günleri, burada pazar kuruluyor. Öğleden sonra uğradığımda, sokaklara telaşlı bir heyecan hakimdi.
DONDURULMUŞ SİYAH TRÜF MANTARI 50 GR.Fransa'nın bu yöresinde, havanın ve toprağın koşulları, kara renkli trüf mantarı yetiştirmek için bire bir. Meşe ağaçlarının dibinde, toprağın hemen altında büyüyorlar. Eğer şanlıysanız, patates büyüklüğünde trüf mantarlarıyla karşılaşmanız olası.Ana caddede, ellerindeki sepetleri sıkı sıkı tutan, bir yandan da etrafa kuşkulu bakışlar atan, yaşlıca kadınlar, erkekler var. Sepetlerine bu kadar sahip çıkmaları boşuna değil. Ne de olsa içlerinde bir hazine saklı. Sepetlerde, buralarda ''kara elmas'' diye adlandırılan, trüf mantarlarından var.
Lalbenque pazarında haftada bir, trüf mantarları görücüye çıkıyor. Damağına düşkün koca bir ordu insan, köyün pazarına çevre yerlerden akın edip, bir iki tane trüf mantarı satın almaya geliyor. Genellikle, mantarı omletin üzerine rendeliyorlar.

Kilosu 1500 dolar

Toptan alış verişe gelenler de var. Fransa'nın dört bir köşesindeki seçkin lokantlara trüf mantarı satan tüccarlar bunlar. Bir kilo trüf mantarına, 1500 dolara yakın para ödemeye hazır kişilerden bahsediyoruz.
Bazı aşçılar bizzat kalkıp kendileri geliyor. Trüf mantarlarını hamarat ellerinde koklaya koklaya seçiyorlar. Michelin yıldızlı bir lokantası olan Alexis Pelissou gibi. Köyün pazarında sanki bir rock yıldızı gibi karşılanan, ve öyle de dolaşan Alexis Pelissou, her hafta bir kese kağıdı dolusu mantar alıp gidiyor. Bu kara elmasları, ince ince kıydıktan sonra, kaz ciğerinin üzerine serpiştiriyormuş.
Saat 2.30 oldu mu, bir düdük çalıyor. Tüccarların alışverişe başlayacakları saat geldi demek. Turist grupları yerlerini alıp kameralarını hazır ediyor. Ve 20 dakika içinde, trüf mantarları kapış kapış satılmış oluyor. Bir hafta sonra, aynı heyecan tekrar edene dek.
Yerel radyo ve televizyonların muhabirlerinin de takip ettiği bir borsa bu. Trüf mantarının en son ne kadardan el değiştirdiğini heyecan içinde bildiriyorlar. Sanki Wall Street sanırsınız. Fiyatlar indi mi, çıktı mı? Toplam kaç kilo kara elmas el değiştirdi? Geçen haftaya kıyasla kalitede bir düşüş mü var? Piyasa analizleri gırla gidiyor. Ve maalesef bu yıl, hem kalitede, hem de miktarda, kesin bir düşüş var.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız