AÖF SPK 4. Sınıf 4. Ünite Ders Notları ( 2013 Güz Dönemi )



SPK 4. Sınıf 3. Ünite Ders Notları


SPK 4. Sınıf 2. Ünite Ders Notları

4. Sınıf Denetim Güz Dönemi Ara Sınav 2. Ünite Soruları ve Cevapları

http://nettebuldum.blogspot.com/2012/12/aof-4-snf-denetim-guz-donemi-ara-snav-2.html


4. Sınıf Denetim Güz Dönemi Ara Sınav 2. Ünite Soruları ve Cevapları

( Test 2 40 Soru)

Merhaba. Açık Ögretim 2013 SPK dersi 4. Ünite ders notlarını bulabilirsiniz.
Notlar yeni kredili sisteme göre hazırlanmıştır ve günceldir.
Güz dönemi ara sınavında sorumlu olduğunuz 4. ünite konuları buradan gönül rahatlığıyla çalışabilirsiniz. Diğer sitelerde eski notlar vardır, lütfen dikkat edin


ÜNİTE 4 : SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR
SERMAYE PiYASASI KURUMLARI
Ülkemizde sermaye piyasası kurumları, 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda düzenlenmiş olup aracı kurumlar, yatırım ortaklıklar', yatırım fonlar' ve sermaye piyasasında faaliyet göstermesine izin verilen diğer kurumlar olarak yer almaktadır.
Diğer sermaye piyasası kurumları ise kuruluş ve faaliyet esasları Sermaye PiyasasıKurulunca belirlenen takas kuruluşları, saklama kuruluşları, derecelendirme kuruluşları, yatırım danışmanlığı .şirketleri, portföy yönetimi şirketleri, varlık yönetimşirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları, konut finansmanı fonlar', varlık finansmanıfonları, risk sermayesi yatırım fonları, risk sermayesi yatırım ortaklıkları,vadeli işlemler aracılık şirketleri, sermaye piyasasında faaliyette bulunacak gayrimenkuldeğerleme kurumları ve portföy saklama şirketleridir
SERMAYE PiYASASI KURULU
1981 yılında 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan,idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumudur.
Kurulun temel görevi, sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışması ve tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını sağlamaktır.
Kurul,Bakanlar Kurulu kararı ile atanan yedi üyeden oluşmaktadır. Bakanlar Kurulu yedi üye arasından bir kişiyi Kurul Başkanı olarak belirlemektedir. Kurul başkanı
ve üyelerinin görev süreleri altı yıl olarak belirlenmiştir. Süresi bitenlerin tekrar atanmaları mümkündür.
Temel amacı, sermaye piyasalarının işleyiş kurallarını belirlemek, piyasadan fon kullanan şirketlerin belli kurallara uygun olarak en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak, sermaye piyasasına yatırım yapan tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumak, piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamaktır. Kurul, görev alanındaki işlerin kurallarının tanımlanması ve gözetimi altındaki piyasalarda gerçekleşen işlemlerin izlenmesi ile yetkilendirilmiştir.
Sermaye piyasası faaliyetinde bulunacak kurumların Kuruldan izin almaları zorunludur. Kurul, yatırım ortaklıklar' ve yatırım tonları, gayrimenkul yatırım ortakları, portföy yönetim şirketleri, yatırım danışmanlığı şirketleri, aracı kurumlar, derecelendirme şirketleri, genel finans ortaklıkları, bağımsız denetleme kuruluşları,risk sermayesi yatırım fonu ve ortaklıklarının kuruluşuna ve faaliyete geçmesine izin vermektedir.
BOBRSALAR
istanbul Menkul Kıymetler Borsası
istanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB), 91 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyedayanılarak kurulan, yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan ve Sermaye Piyasası Kurulunun gözetim ve denetimine tabi, kamu tüzel kişiliğine haiz bir kurumdur. iMKB 26 Aralık 1985 tarihinde kurulmuş ve 3 Ocak 1986 tarihinde faaliyete başlamıştır.
IMKB piyasalarında hisse senetleri, kamu ve özel sektör borçlanma araçları,borsa yatırım tonları ve varantlar işlem görmektedir. iMKB, menkul kıymetlerin,organize piyasalarda güven ve şeffaşık ortamında işlem görmesini ve fiyatlarının rekabet koşullarında oluşmasını sağlamaktadır.
iMKB'de halka açık anonim şirketlerin hisse senetleri, "hisse senetleri piyasası" ve 'gelişen işletmeler piyasası" olmak üzere iki piyasada işlem görmektedirler. Hisse senetleri piyasası, "Ulusal Pazar", "Kurumsal Ürün/er Pazarı", "ıkinci UlusalPazar" ve "Gökaltı Pazarl'hdan oluşmaktadır. Kotasyon şartlarını sağlayamayan, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin hisse senetleri ise "Gelişen işletmeler Piyasasi"nda işlem görebilir. Bunun dışında halka açık olmakla birlikte payları iMKB'de işlem görmeyen şirket hisse senetlerinin işlem görmesi amacıyla,IMKB bünyesinde, "Serbest işlem Platformu" oluşturulmuştur.

IMKB; Genel Kurul, Yönetim ve Denetleme Kurulu ile Komiteler ve Borsa Başkanı ile Borsa Başkanına bağlı Başkanlık teşkilatından oluşmaktadır. Genel Kurul, borsanın üst karar organı olup Borsa üyelerinden oluşmaktadır.Üyeler aracı kurumlar, ticari bankalar ile yatırım .ve kalkınma bankaları olmak üzereüç grupta sınışandırı labilir.
Genel Kurul'un görevleri arasında, Borsanın yetkisinde bulunan yönetmelikleri karara bağlama, yönetim kurulunca hazırlanan yıllık faaliyet raporu ile denetçi raporunu inceleyerek onaylama, borsanın bilançosunu ve gelir-gider hesaplarını inceleyerek karara bağlama, kendisine tanınan yetki doğ‑
rultusunda yönetim kurulunun üç üyesini seçme sayılabilir. Genel kurul kararları iMKB Yönetim Kurulu bir başkan ve altı üye olmak üzere yedi kişiden oluşur.
Borsa Başkanı, yönetim kurulunun da başkanıdır. Borsa Başkanı'nın görev süresi dört yıl, yönetim kurulu üyelerinin görev süreleri ise üç yıldır.
iMKB kendisine ait özel bütçe ile yönetilmektedir.
iMKB gelirleri; üyelerin giriş ve yıllık aidatları, menkul kıymetlerin kotasyon ücretleri, borsa işlemlerinin tescil ücretleri, disiplin cezası nedeniyle tahsil olunan paralar, üye kurtaj ücretlerinden borsa yönetimine ödenecek paylar, Yönetim Kurulu'nca belirlenecek sair aidat,ücret ve tarife payları ile sair gelir ve bağışlardan oluşmaktadır.
Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası
Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (VOB) 4 Şubat 2005 tarihinde faaliyete başlamıştır, VOB bünyesinde hisse senedi, döviz; faiz ve emtia olmak üzere dört ayrı piyasa mevcuttur.
Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde, sözleşme hükümlerinin yerine getirilmesini sağlamak amacıyla yatırımcılar, aldıkları veya almak istedikleri her pozisyon için üyeye, üyeler de kendileri veya yatırımcılar' adına aldıkları veya almak istedikleri her pozisyon için Takas Merkezine (iMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.) teminat yatırmak zorundadır. işlem teminatları baslangıç ve sürdürme teminatı olarak iki kademede tespit edilmektedir.
Baslangıç teminatı, pozisyon açılırken yatırılması zorunlu olan tutardır. Sürdürme teminatı,piyasadaki günlük fiyat hareketleri karşısında güncellenen teminat tutarlarının ve teminat olarak bulundurulması gereken varlık kompozisyonunun olması gereken alt düzeydir.
VOB'ın ortakları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, izmir Ticaret Borsası, iMKB, iMKB Takasbank A.Ş. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği, işYatırım Menkul Değerler A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş, Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Türkiye Garanti Bankası A.Ş, Akbank T.A.Ş. ve Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş.'dir.
VOB'ın gelirleri, üyelerin giriş aidatı, yıllık aidatlar, disiplin ceza tutarlar', işlemlerden alınacak paylar, Yönetim Kurulunca belirlenecek sair aidatlar, ücret ve tarife payları ile sair gelir ve bağışlardan oluşmaktadır.
istanbul Altın Borsası
istanbul Altın Borsası (iAB), 1993 yılında Kıymetli Maden Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Genel Yönetmelik çerçevesinde 26 Temmuz 1995 tarihinde faaliyete başlamıştır.
iAB'da standart, standart dışı, cevherden üretim altın, gümüş ve platin üzerine spot işlemlerin yapıldığı "Kıymetli Madenler Piyasası, ödünç ve sertifika işlemlerinin yapıldığı "Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası" ile elmas ve kıymetli taşların işlem gördüğü "Elmas ve Kıymet Taş Piyasası" bulunmaktadır.
iAB'nın görev ve yetkileri; Hazine Müsteşarlığı tarafından tanımlanan ve standartları belirtilen kıymetli madenlerin işlem göreceği kıymetli maden piyasalarını oluşturma, teşekkül ettirilecek piyasalarda ilgili hukuki düzenlemeleri ve organizasyonu yapma, borsada yapılan alım-satım işlemlerinin güven ve istikrar içinde serbest rekabet şartları altında kolayca ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlama, bu kuralların dışına çıkan Borsa üyelerine Borsa Yönetmeliği'nde belirtilen müeyyideleri uygulama, Borsada olağandışı menfi gelişmelerin meydana gelmesi halinde, mevzuatın verdiği yetkiler içinde gerekli önlemleri alma, kıymetli madenlere dayalı ve bunların
ödünç verilmesini konu alan sermaye piyasası araçlarının işlem göreceği piyasaları oluşturma ile Kurul ve Hazine Müsteşarlığı tarafından tevdi edilengörevleri yapma olarak belirlenmiştir
Kıymetli Madenler Piyasasında takas işlemleri, Takas Merkezi ve Borsa'nın anlaştığı Takas Bankası aracılığıyla yürütülür.
Borsa Takas Merkezi; alıcı için satıcı,satıcı için alıcı rolünü Listlene,-ek altın ve nakit alacaklarını, tarasarı fiziken karşılaştırmadan yerine getirir Sermaye Piyasası Kurulunun borsa yatırım tonları, yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarına ilişkin ilgili tebliğleri uyarınca fon işlemlerine ve yatırım ortaklıklarina ilişkin kıymetli madenlerin saklaması istanbul Altın Borsası tarafından yapılmakta ve ayrıca bu fonların kıymetli maden alım satım işlemleri de istanbül Altın Borsasında yapılmaktadır
İAB'nın organları; Genel Kuru!, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve BorsaBaşkanı ile Borsa Başkanı'na bağlı Başkanlık Teşkilatından oluşur. iAB Genel Kurulu,Borso üyelerinden meydana gelir ve üst karar organıdır. idari Teşkilatı ise Borsa Başkanlığı, Başkan Yardımcılıkları ve Hizmet Birimleri şeklindedir.
TAKAS VE SAKLAMA KURULUŞLARI
iMKB Takas ve Saklama Bankası
iMKB'nin faaliyete geçtiği ilk dönemlerde, hisse senedi alım satım işlemlerinin takası üyelerin kendi arasında gerçekleşiyordu. Takas işlemleri 1988 yılından itibaren IMKB bünyesinde kurulan müdürlük tarafından yapılmaya başlanmış, Ocak 1992 tarihinde ise takas ve saklama yetkisi, iMKB ve üyelerinin ortaklığı ile kurulan iMKB Takas ve Saklama A.fi.'ye verilmiştir. 1996 Ocak ayından itibaren IMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) adıyla kalkınma ve yatırım bankasına dönüşmüştür.
Yatırım fon ve ortaklıklar' için saklama,takas, değerleme, kontrol ve izleme ile raporlama işlemlerini de yapmaktadır. Takasbank "Uluslararası Numaralandırma Kuruluşu" olarakTürkiye'de ihraç edilen menkul kıymetlere ISIN ve CIF kodu tahsis etmektedir.
Merkezi Kayıt Kuruluşu
MKK'nın ortakları, IMKB, Takasbank, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği ve istanbul Altın Borsası'dır..
MKK'nın görev ve yetkileri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır;
Sermaye piyasası araçlarını ve bunlara bağlı hakları, bilgisayar ortamında, üyeler ve hak sahipleri itibariyle kayden izleme,
Kayıtların üyeler itibariyle tutarlılığını izlemek, tutarsızlık ve kaydi sisteme ilişkin düzenlemelere aykırılık tespiti halinde üyeler nezdinde gerekli düzeltmelerin yapılmasını istemek ve durumu derhal Kurula bildirmek, sistemin güvenli çalışmasını sağlayacak önlemler alma ve uygulama,
Kayıtların mevzuatta öngörülen çerçevede gizliliğini sağlama,
Kurul tarafından Kanun'un 10/A maddesine göre kaydı tutulmasına karar verilen sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesine ilişkin işlemleri yapma,öngörülen sürenin sonuna kadar teslim edilmeyen araçların yönetime ilişkin haklarını kullanma ve mali haklarını kayden izleme,
Yatırımcılar' Koruma Fonunu idare ve temsil etme, mevzuat gereğince Fon adına yapılması gereken işlemleri yapma,
Kurul tarafından tedrici tasfiyelerine karar verilen aracı kurumların tasfiye işlemlerini Yatırımcılar' Koruma Fonu adına ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütme,
Kurul tarafından sermaye piyasası mevzuat', çerçevesinde verilen diğer görevleri ve düzenlemelerin gerektirdiği işlemleri yapma,
MKK üyeleri veya üyelerle MKK arasında sistemin işleyişine ilişkin olarak çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünde taraşarın 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde tahkim sistemini kullanabilmelerine yardımcı olmak.
ARACI KURUMLAR
Aracı Kurumlar
_Aracı kurumlar, sermaye piyasası araçlarının ihraç veya halka arz yoluyla satışına aracılık, daha önce ihraç edilmiş olan sermaye piyasası araçlarının aracılık amacıyla alım satın, ekonomik ve finansal göstergelere, sermaye piyasası araçlarına, mala, kıymetli madenlere ve dövize dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil her türlü türev araçların alım satımının yapılmasına aracılık, sermaye piyasası araçlarının geri alım veya satım taahhüdü ile alım satım, yatırım danışmanlığı, portföy işletmeciliği ve yöneticiliği, döviz, mal, kıymetli maden veya Kurulca belirlenecek diğer varlıkların kaldıraçlı alım satımı, alım satımına aracılık ve bu işlemlere yönelik hizmetleri yerine getirmektedir.
Aracı Kurumların bu faaliyetleri ifa edebilmeleri için her bir faaliyet için Kuruldan yetki belgesi almaları gerekmektedir.
Aracı kurumların, anonim ortaklık şeklinde kurulmaları, hisse senetlerinin tamamının nam° yazılı olması, hisse senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması, sermayelerinin Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen miktardan c: olrhamasi, esas sözieşmelerinin ilgili hükümlere uygun olması, kurucularının müflis olmaması gibi ilgili mevzuatta ifade edilen hususlar' sağlaması gerekmektedir. Borsada alım satım işlemi yapacak aracı kurumların, ilgili borsaya da üye olmaları gerekmektedir.
Vadeli işlemler Aracılık Şirketleri
Vadeli işlemler aracılık şirketi münhasıran; borsada işlem gören kıymetli maden,döviz ve emtiaya dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımına aracılık, borsada işlem gören her türlü türev araçların alım satımına aracılık, kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin aracılık faaliyetlerinden en az birini yürütmek üzere Sermaye Piyasası Kurulundan yetki belgesi almış şirkettir. Türev araçların alım satımına aracılık yetki belgesi alan şirketler ilgili borsaya veya borsalara Borsa Üyelik Belgesi almak üzere başvurmak zorundadır
YATIRIM ORTAKLIKLARI
Yatırım ortaklıklar., sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetlimadenler portföylerini işletmek amacıyla kurulan anonim ortaklıklardır.
Bu portföyler müstakilen bu unsurlardan oluşabileceği gibi karma da olabilir. Yatırım ortaklıklar'« temel fonksiyonu, küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerini bir havuzda toplayarak değişik menkul kıymetlerden oluşacak bir portföye yatırmak ve buyolla elde ettikleri kazancı paydaşları ile paylastrıaktir.
Yatırım ortaklıklarına kuruluş ve faaliyet izni verilebilmesi için, anonim ortaklık şeklinde kurulması gerekmektedir. Başlangıç sermayelerinin Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen miktardan az olmaması, hisse senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması, ticaret ünvanlarında "Yatırım Ortaklığı" ibaresinin bulunması, esas sözleşmelerinin Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine uygun olması, kurucularının müflis olmaması gibi ilgili mevzuatta açıkça belirtilen şartların sağlanması gerekir.
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları
Menkul Kıymet Yatırım ortaklıklar', sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslar arası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek üzere anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulan sermaye piyasası kurumlarıdır.
Menkul kıymet yatırım ortaklıklarının temel fonksiyonu, riskin dacrvtılması ve profesyonel portföy yönetimi ilkeleri esasında, kikiık tasarruf sahip/erinin birikimleri''i bir havuzda toplayarak değisık menkul kıymetlerden olusacak bir portföye yatırmak ve bu yolla elde ettikleri kazancı ortaklarına payları oranında dalitmaktır. Yatırım ortaklıklarının diğer ortaklıkiardan farkı, faaliyet alanlarının sadece sermaye piyasası araçları ile altın ve diğer kıymetli madenlerden oluşan bir portföyün işletilmesi şeklinde sınırlandırılmış bulunmasıdır.
Gayrimenkul Yatırım Ortakiıkları
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları; gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelereveya sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak suretiyle faaliyet gösteren ve gelirleri kurumlar vergisinden istisna olan özel bir portföy yönetim şirketi tipidir.
Girişim (Risk) Sermayesi Yatırım Ortaklıkları
Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO) kayıtlı sermayeli olarak kurulan ve çıkarılmış sermayelerini esas olarak girişim sermayesi yatırımlarına yönelten ortaklıklardır. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları, girişim şirketlerine yatırım ycıpabilirler,giriş-im şirketlerinin yönetimine katılabilirler, bu şirketlere danışmanlık hizmeti verebilirler,portföylerini çeşitlendirmek amacıyla ikinci el piyasalarda işlem gören sermaye piyasası araçlarına ve para piyasası araçlarına yatırım yapabilirier.
FONLAR
Menkul Kıymet Yatırım Fonlar!
Yatırım Fonu, yatırımcılardan katılma belgeleri karşılığında toplanan paralarla, belgesahipleri hesabına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığıdır.
Fonun tüzel kişiliği yoktur; ancak mal varlığı kurucunun mal varlığından ayrıdır Fon mal varlığı rehnedilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü şahıslartarafından haczedilemez.
Yatırım fonu kurucuları,Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenmiş esaslara uyan bankalar,
aracı kurumlar, sigorta şirketleri ve Kanuniarı'nda engel bulunmayan emekli ve yardım -sandıkları Kuruldan izin almak koşuluyla fon kurup yönetebilirler.
Yatırım fonları iki tipte kurulabilir. A Tipi yatırım fonlarının portföylerinin en az aylık ortalama bazda, % 25'i Türk şirketlerinin hisse senetlerinden oluşur. B Tiplerinin portföylerinde böyle bir sınırlama yoktur. Fonların A veya B Tipi olması konusunda önemli olan nokta A Tipi fonlara vergi avantajı tanınmasıdır.
Yatırım fonlarının sınıandırma kriterleri aşa'dıda yer almaktadır:
Para piyasası Fonlar': Karşılaştırma ölçütünde ağırlıklı olarak 0 - 90 gün vadeli kıymet ve işlemlere ilişkin endeksler olan fonlar,
1.1 Likit Fonlar: Karşılaştırma ölçütünün ağırlıklı vadesi 0 - 45 gün olan fonlar,
1.2 Kısa Vadeli Bono Fonlar': Karşılaştırma ölçütünün ağırlıklı vadesi 45 - 90 gün olan fonlar,
Tahvil - Bono Fonları: Karşılaştırma ölçütünde en az %80 ağırlığında tahvilbonoendeksleri olan fonlar,
2.1 Tahvil - Bono Fonları: Karşılaştırma ölçütünün ağırlıklı vadesi 90 - 365 gün olan fonlar,
2.2 Uzun Vadeli Tahvil - Bono Fonları: Karşılaştırma ölçütünün ağırlıklı vadesi 365 günden uzun olan fonlar,
2.3 Endeksli Tahvil - Bono Fonlar': Bir endeksi takip eden fonlar,
2.4 Özel Sektör Tahvil - Bono Fonlar': Karşılaştırma ölçütünde en az 7.51 ağırlığında özel sektör borçlanma
araçlarına ilişkin endeksler olan fonlar,
Karma Fonlar: Karşılaştırma ölçiitünde en fazla 7.74,99 ağırlığında hisse senedi endeksleri olan fonlar 3.1 Dengeli Karma Fonlar: Hisse senedi endeksi ağırlığı % 20,01 - 50 arasında olan fonlar, 3.2 Hisse Karma Fonlar: Hisse senedi endeksi ağırlığı % 50.01 - 74,99 arasında olan fonlar,
Hisse Senedi Yoğun Fonlar: Karşılaştırma ölçütünde en az 7.75 ağırlığında hisse senedi endeksi olan fonlar,
4.1 Endeksli Hisse Senedi Fonları: Bir endeksi takip eden fonlar,
4.2 Uzmanlaşmış Hisse Senedi Fonlar': Belirli bir sektörü takip eden fonlar,
4.3 Agresif Hisse Senedi Fonlar': Portföyünde en az %100 hisse pozisyonu bulunan fonlar,
4.4 Hisse Senedi Fonlar': Yukarıdakilerden hiçbirine girmeyen fonlarUluslararası Fonlar: Karşılaştırma ölçütünde en az %51 ağırlığında döviz cinsinden varlık endeksleri olan fonlar, 5.1 Uluslararası Hisse Fonlar: Karşılaştırma ölçütü ağırlığında en az %75 yabancı hisse senedi endeksi olan fonlar, 5.2 Uluslararası Tahvil - Bono Fonları: Karşılaştırma ölçütünde yabancı hisse senedi endeksi olmayan fonlar, 5.3 Uluslararası Karma Fonlar: Karşılaştırma ölçütünde hem yabancı hisse senedi endeksleri hem de döviz cinsinden diğer varlıklara ilişkin endeksler bulunduran fonlar,
Esnek Fonlar: Herhangi bir karşılaştırma ölçütü olmayan veya karşılaştırma ölçütünü fon portföyünden bağımsız olarak belirleyen (ters pozisyon alan fonlar için geçerlidir) tüm fonlar,
Özel Fonlar: Belirli kişi ya da kurumlar için kurulan fonlar,
Fon Sepeti: Diğer fonlara yatırım yapan fonlar,
Emtia Fonlar': Karşılaştırma ölçütünde en az °/.51 ağırlığında altın ve benzeri emtia endeksleri olan fonlar.
Konut Finansmanı Fonlar'
Konut finansmanı fonu, ihraç edilen ipoteğe dayalı menkul kıymetler karşılığındatoplanan paralarla, ipoteğe dayalı menkul kıymet sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre oluşturulan mal varlığıdır.
Fonun tüzel kişiliği yoktur, ancak malvarlığı kurucunun mal varlığından ayrıdır.Fon mal varlığı, ihraç edilen ipoteğe dayalı menkul kıymetler itfa edilinceye kadar başka bir amaçla tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, ihtiyatî tedbir kararı
verilemez ve iflas masasına dahil edilemez.
Varlık Finansmanı Fonları
Varlık finansmanı fonu, ihraç edilen varlığa dayalı menkul kıymetler karşılığındatoplanan paralarla, varlığa dayalı menkul kıymet sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre oluşturulan mal varlığıdır.
Bireysel Emeklilik Fonlar,
Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruşarı nın yatırıma yönlendirilmesine odaklanmıştır. Emeklilik şirketleri tarafından, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmektedir
Emeklilik yatırım fonlar', portföy yönetim şirketleri tarafından profesyonelportföy yönetim ilkeleri çerçevesinde yatırıma yönlendirilmektedir. Birikimlerin asgari bir süre sonunda başka bir emeklilik yatırım fonuna ya da emeklilik şirketine aktarılması mümkün olmaktadır.
Emeklilik yatırım fonunun varlıkları,emeklilik şirketinin mal varlığından ayrı olarak Takasbank'ta saklanır.
PORTFÖY YÖNETiM VE SAKLAMA .ŞiRKETLERi
Portföy yörıeticiliği faaliyeti; sermaye piyasası araçları, para piyasası araç ve işlemleri,vadeli işlemler ve opsiyonlar, nakit, döviz, mevduat ile Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer varlık ve işlemlerden oluşan portföylerin yatırımcının veya portföy yöneticisinin belirleyeceği risk-getiri tercihi doğrultusunda, müşterilerle yapılacak portföy yönetim sözleşmesi çerçevesinde vekil sıfatıyla yönetilmesidir.
VARLIK YÖNETIMI şiRKETLERi
Varlık yönetim şirketleri; bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kurumlarınalacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, yeniden yapılandırılarak satılması amacına yönelik olarak faaliyet göstermek üzere kurulan şirketlerdir. Varlık yönetim şirketleri banka, özel finans kurumu ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarını satın olabilir, satabilir, satın aldığı alacakları borçlusundan tahsil edebilir, varlıklar' nakde çevirebilir veya bunları yeniden yapılandırarak satabilirler.
Uluslararası Fonlar: Karşılaştırma ölçütünde en az %51 ağırlığında döviz cinsinden varlık endeksleri olan fonlar, 5.1 Uluslararası Hisse Fonlar: Karşılaştırma ölçütü ağırlığında en az %75 yabancı hisse senedi endeksi olan fonlar, 5.2 Uluslararası Tahvil - Bono Fonlar': Karşılaştırma ölçütünde yabancı hisse senedi endeksi olmayan fonlar, 5.3 Uluslararası Karma Fonlar: Karşılaştırma ölçütünde hem yabancı hisse—Senedi endeksleri hem de döviz cinsinden diğer varlıklara ilişkin endeksler bulunduran fonlar,
Esnek Fonlar: Herhangi bir karşılaştırma diçlitü olmayan veya karşılaştırma ölçütünü fon portföyünden bağımsız olarak belirleyen (ters pozisyon alan fonlar için geçerlidir) tüm fonlar,
Özel Fonlar: Belirli kişi ya da kurumlar için kurulan fonlar,
Fon Sepeti: Diğer fonlara yatırım yapan fonlar,
Emtia Fonlarıı Karşılaştırma ölçütünde en az %51 ağırlığında altın ve benzeri emtia endeksleri olan fonlar.
Konut Finansmanı Fonlar'
Konut finansmanı fonu, ihraç edilen ipoteğe dayalı menkul kıymetler karşılığındatoplanan paralarla, ipoteğe dayalı menkul kıymet sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre oluşturulan mal varlığıdır.
Fonun tüzel kişiliği yoktur, ancak malvarlığı kurucunun mal varlığından ayrıdır.Fon mal varlığı, ihraç edilen ipoteğe dayalı menkul kıymetler itfa edilinceye kadar başka bir amaçla tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, ihtiyat'i tedbir kararı
verilemez ve iflas masasına dahil edilemez.
Varlık Finansmanı Fonlar'
Varlık finansmanı fonu, ihraç edilen varlığa dayalı menkul kıymetler karşıliğındatoplanan paralarla, varlığa dayalı menkul kıymet sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre oluşturulan mal varlığıdır.
Bireysel Emeklilik Fonlar!
Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruşarı nın yatırıma yönlendirilmesine odaklanmıştır. Emeklilik şirketleri tarafından, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmektedir
Emeklilik yatırım fonları, portföy yönetim şirketleri tarafından profesyonelportföy yönetim ilkeleri çerçevesinde yatırıma yönlendirilmektedir. Birikimlerin asgari bir süre sonunda başka bir emeklilik yatırım fonuna ya da emeklilik şirketine aktarılması mümkün olmaktadır.
Emeklilik yatırım fonunun varlıkları,emeklilik şirketinin mal varlığından ayrı olarak Takasbank'ta saklanır.
PORTFÖY YÖNETiM VE SAKLAMA ŞiRKETLERi
Portföy yöneticiliği faaliyeti; sermaye piyasası araçları, para piyasası araç ve işlemleri,vadeli işlemler ve opsiyonlar, nakit, döviz, mevduat ile Sermaye Piyasası Kuruluna° uygun görülen diğer varlık ve işlemlerden oluşan portföylerin yatırımcının veya portföy yöneticisinin belirleyeceği risk-getiri tercihi doğrultusunda, müşterilerle yapılacak portföy yönetim sözleşmesi çerçevesinde vekil sıfatıyla yönetilmesidir.
VARLIK YÖNETiM şiRKETLER1
Varlık yönetim şirketleri; bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kurumlarınalacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, yeniden yapılandırılarak satılması amacına yönelik olarak faaliyet göstermek üzere kurulan şirketlerdir. Varlık yönetim şirketleri banka, özel finans kurumu ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarını satın olabilir, satabilir, satın aldığı alacakları borçlusundan tahsil edebilir, varlıkları nakde çevirebilir veya bunları yeniden yapılandırarak satabilirler.
Şirketin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetçilerdir. Teşkilatı ise sınav kurulu, danışma kurulu, teftiş kurulu, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve bunlara bağlı birimlerden oluşur. Genel kurul ortaklardan oluşan en üst karar organıdır.
YATIRIMCILARI KORUMA FONU
YKF, hakkında tedrici tasfiye veya iflas kararı verilen aracı kuruluşların sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle müşterilerine karşı hisse senedi işlemlerinden doğan nakit ödeme ve hisse senedi teslim yükümlülüklerini yerine getirmek ve tasfiye giderlerini karşılamak amacıyla kuruimuştur.
YKF, sermaye piyasası araçlarının kaydın' tutmakla görevli Merkezi Kayıt Kuruluşu A Ş tarafından idare ve temsil edilmektedir. Fon'un merkezi istanbul'dur.
Haklarında tedrici tasfiye veya işas kararı verilen aracı kurumların ve faaliyetleri durdurulan bankaların yaptıkları sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle müsterilerine karşı hisse senedi işlemlerinden doğan nakit ödeme ve hisse senedi teslim yükümlülüklerinin (2012 yılı için) 70.237 Tye kadar olan bölümü YKF tarafindan karşılanmaktadır.
SERMAYE PiYASASI MESLEK BiRLiKLERi
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği
Sermaye Piyasası Kanunu'na dayanılarak sermaye piyasasında aracılık faaliyetinde bulunmaya yetkili kuruluşların üye olduğu, tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde, özdüzenleyici bir meslek kuruluşu olan Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Nisan 2001'de faaliyete başlamıştır. Sermaye piyasası aracılık faaliyet yetki belgesine sahip tüm banka ve aracı kurumlar TSPAKB'nin üyesidir.
TSPAKB'nin amacı, sermaye piyasasının ve aracılık faaliyetlerinin gelişmesini,üyelerinin dayanışma ve sermaye piyasasının gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarını, üyelerin iktisadi menfaatlerinin korunmasını, haksız rekabetin önlenmesini,mesleki konularda üyelerin aydınlatılmasını sağlamak üzere Sermaye Piyasası Kanunu ve bu statü ile verilen görevleri yerine getirmektir
TSPAKB'in organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kuruludur. Genel kurul en üst karar olup üyelerin temsilcilerinden oluşur. Yönetim kurulu 7 üyeden oluşur. Birliğe ilişkin iş ve işlemler ise genel sekreter tarafından yürütülür. Denetleme kurulu ise 3 üyeden oluşmaktadır.
Türkiye beğerleme Uzmanları Birliği
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü ile 2010 yılında, tüzel kişiliğe haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak faaliyete başlamıştır.
TDUB'nin kuruluş amaçları arasında, gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesi,Birlik üyelerinin dayanışma, özen ve disiplin içerisinde çalışmalarının sağlanması, üyelerin mesleki menfaatlerinin korunması, haksız rekabetin önlenmesi,mesleki konularda üyelerin aydınlatılması ve eğitilmesi, gayrimenkul bilgi merkezi kurularak bölgesel ve ülke genelinde gayrimenkul değerleri konusunda istatistikler oluşturulması yer almaktadır.
TDUB'nin organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kuruludur. Genel kurul Birli'ki en yüksek karar organı olup Birlik üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu ve denetleme kurulunun seçimi, genel kurul tarafından gizli oyla ve yargı gözetimi altında gerçekleştirilir. Yönetim kurulu, genel kurulca seçilen yedi asıl veyedi yedek üyeden oluşur. Birliğe ilişkin iş ve işlemler genel sekreter tarafından yürütülür. Genel sekreter Yönetim Kurulu tarafından °tanır.

Kaynak; Nettebuldum.blogspot.com
Load disqus comments

0 Yorumlarınız