Yeni Devlet Başkanı Şi Cinping Kimdir?


Şi Cinping (pinyin: Xi Jinping) (d. 1 Haziran 1953), Çin Halk Cumhuriyeti'nin en üst düzey yöneticilerinden biri olan Çinli siyasetçidir.
Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Yürütme Komitesi'nin altı numaralı üyesi ve Merkez Komite Sekreterliği'nin bir numaralı sekreteri olan Şi Cinping, Çin Halk Cumhuriyeti'nin beşinci kuşak önderleri arasında yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı yardımcısı, Merkezi Askeri Komisyon'un başkan yardımcısı ve Çin Komünist Partisi Merkez Okulu başkanıdır.
Çin'in en iyi üniversitelerinden biri olan Çinghua Üniversitesi'nde kimya mühendisliği okuyan Şi Cinping, 1970'lerde siyasete atıldı ve Çin Komünist Partisi'ne üye oldu. Zamanla parti içinde yükseldi ve çeşitli görevlerde bulundu. Dünyanın en etkili insanlarının belirlendiği değerlendirmelerde Time dergisinin 2009 yılı,[1] New Statesman dergisinin ise 2010 yılı listesine girdi.
Çin Komünist Partisi'nin ilk önderlerinden Şi Çongşün'ün oğlu olan Şi Cinping, Çinli halk müziği şarkıcısı Bıng Liyüen ile evlidir. Çiftin Mingdzı adını taşıyan bir kızları vardır.
Şi Cinping'in, şu an görevdeki Hu Cintav'dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri olacağı düşünülmektedir.


Kaynak; http://ansiklopedika.org/%C5%9Ei_Cinping
Load disqus comments

0 Yorumlarınız