SGK 2012 E-Reçete Nedir? E-Reçete Ne İşe Yarar?


2012 yılı yeniliklerinden biri e-reçete Sosya Güvenlik kurumundan E-Reçete uygulaması başlıyor. ereçete nedir? ereçete nasıl kullanılır? Türkiye’de son dönemlerde e serisinden gidiyor. e-devlet e-banka e-imza gibi uygulamaların ardından şimdi de e-fatura uygulaması başlatıldı. İlk olarak Eskişehir ilinde başlatılan yenilik zamanla tüm Türkiye içerisinde devreye sokulacak. Peki nedir bu yenilik? kime ne faydası olacka? e-fatura uygulaması ile işgili ayrıntılı bilgiyi makalemizin devamından inceleyebilirsiniz.

Eskişehir’de bugünden itibaren başlatıldı.
Reçetelerde sahteciliğin önüne geçilebilmesi için tüm Türkiye’de başlatılacak olan e-Reçete uygulaması, ilk olarak pilot il seçilen Eskişehir’de bugün itibari ile başlatıldı. Uygulama hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenleyen Eskişehir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, uygulamanın başlatıldığı ancak henüz tüm doktorların elektronik imzasının hazırlanamadığı ve bu sebeple hazırlana e-Reçetelerin bir süre boyunca çıktısı alınarak kaşe ve imza ile onaylanması gerektiğini belirtti. Uygulamanın Eskişehir’de tam anlamıyla 1 Temmuz 2012 tarihinde aktif olacağını belirten Akpolat,, “Elektronik reçete uygulamasında reçeteler otomasyon sistemleri üzerinde hazırlanacak, eczaneler tarafından MEDULA sistemi üzerinden elektronik reçeteler kabul edilerek karşılanacak” dedi.

SGK Müdürü Akpolat, Sağlık Bakanlığı’nca e-Reçete uygulamasında Eskişehir’in seçilmesinden kendisi adına şeref duyduğunu belirttikten sonra uygulama hakkında şu açıklamayı yaptı;
“Sağlık hizmet sunucuları tarafından otomasyon sistemleri üzerinde elektronik reçete oluşturulacak. Elektronik reçeteler MEDULA sistemine kaydedilerek elektronik reçete numarası alınacak. MEDULA sistemine kaydedilmiş elektronik reçetenin manuel çıktısı alınarak kaşe/ıslak imza ile imzalanacak ve reçete hastaya ilaç temini amacıyla verilecek. Sağlık hizmet sunucusu tarafından elektronik reçete oluşturulamadığı durumlarda elle reçete yazılmaya eskiden olduğu gibi devam edilecek. Eczane e-reçete sorgu bölümünden TC kimlik veya e-reçete numarasıyla elektronik reçeteyi MEDULA ekranında görüntüleyecek. Eczanedeki sonraki işlemler manuel reçeteyle yapılan işlemlerle aynıdır. Eczane, hekim tarafından kaşe/ıslak imza ile imzalanmış elektronik reçete çıktısını kuruma eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek. Eczaneler ayrıca reçete eki belgeleri de eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek. Eczane, elektronik reçeteyi ekranında e-reçete sorgu bölümünden görüntüleme işlemi yaparak karşılayabileceği gibi, önceden olduğu şekilde kayıt bölümünden de manuel olarak kayıt ederek karşılayabilecek. Eczane tarafından manuel reçete karşılama işlemleri ise eskiden olduğu gibi devam edecek.”
9. Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez ise, deneme safhasında olduğu için tam anlamıyla sisteme geçilemediğini iddia etti. Yenilmez, “E-reçete uygulaması Eskişehir’de başlamadı. Sadece elektronik ortamda doktorlardan veri toplanıyor. Sadece özel hastanelerde ve tıp fakültesinde uygulamaya geçti. Bizler doktorun ıslak imzası olan reçete eczaneye gelmeden ilaç veremeyeceğimizi duyurduk. Bu düşüncelerimizi kuruma da ilettik. Bu durum 2012 yılında Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanmış olan ilaç alım protokolüne aykırılık göstermiştir. Eczanelerimizin e-reçeteye geçemeyecekleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na da yazılı olarak iletilmiştir. İlaç alım protokolünün 3.2 maddesinde Sağlık Bakanlığı ve kurum mevzuatına uygun reçete düzenlemiş olması gerekmektedir. Ne Sağlık Bakanlığı ne de kurum tarafından e-reçete ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmamıştır. Protokolün 3.2.1 maddesinde ise ‘reçetede hekimin ıslak imzası mutlaka yer alacaktır’ denmektedir. Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında protokol revizyonu yapılmadan eczanelerimizden e-reçete ile ilaç verilmesi mümkün değildir. Meslektaşlarımız bilgisayar çıktısı olsa dahi hekimin ıslak imzası olan reçete ile işlem yapmak zorundadır. Eczacılarımız ıslak imzalı şekilde gelen kağıt reçeteleri e-reçete sorgu butonundan çağırarak işlem yapabilirler. Burada oluşabilecek eksik ve hataların odamıza bildirilmesi yapılacak düzenlemeler için büyük önem taşımaktadır. Hata ya da eksik olduğu görülen reçetelerin gönderilip düzeltilmesi gerekmektedir”


Kaynak; http://www.ozguncel.com/e-recete-uygulamasi-e-recete-nedir-e-recete-ne-ise-yarar.html


Load disqus comments

0 Yorumlarınız