Kızlarda Ergenlik Dönemi. Puberte Nedir ?


Kızlarda Ergenlik, Puberte, Ergenlik Belirtileri

Ergenlik Dönemi, Puberte, Ergenlik Sorunları, Ergenlik elirtileri Nedir?Ergenlik dönemi bedensel ve kişilik değişiminin hızlandığı , çocukluktan genç kızlığa adımların atıldığı bir dönemdir.Kızlarda yaklaşık 10 yaşlarında başlayan bu değişim 18 yaşına dek devam eder. Puberte  (Ergenlik) yaklaşık 5-6 yıllık bir süreçtir. Genel olarak 11-15. yaşlarında   kızlarda pubertal değişiklikler yaşanır. Bu nedenle yaşı 9 dan küçük olan kız çocuklarında pubertenin başlamasına  “erken puberte”  (puberte prekoks) ve 16 dan büyük olan kız çocuklarında pubertenin başlamamasına “gecikmiş puberte”, “geç puberte” (puberte tarda)  denir.Kızlar ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl önce girer. Bu büyüme ve gelişim sürecini kişinin kendisinin düzenlemesi veya ilaçlar ile ayarlaması mümkün değildir. Bu süreç ancak vücut hazır olduğunda başlar.


Puberte nasıl başlar ?
Sıcak ülkelerde daha erken, kırsal kesimlerde, köylerde yaşayanlarda  daha geç başlar. Ayrıca dengeli ve doğru  beslenenlerde daha erken yaşta başlar.
Beyinde Sempatik Sinir Sisitemi olgunluk  kazandıktan sonra hipotalamus ve hipofiz üzerindeki baskısını kaldırır  ve sonuçta hipofizden GnRH salgılanarak hipofiz uyarılır ve FSH ve LH  hormonları salgılanmaya başlar ve hormonlar da  overleri uyarır.  Uyarılan yumurtalıklardan  salgılanan östrojen ve progesteron  kadın genital organlarının olgunlaşmasını sağlar ve ergenlik  , puberte  dönemi hormonal olarak başlamış olur.


Ergenliğin geç başlaması, geç puberte durumunda ne yapılır ?
Ergenliğin kızlarda 14 yaş tamamlandığı halde başlamaması durumunda” gecikmiş ergenlikten” yani “geç puberte” den  sözedilir. Ergenlik gecikmesi olduğunda genellikle  bu durum ya geçicidir , yani kısa  bir süre sonra ergenlik kendiliğinden başlayacaktır veya kalıcı bir sorun  söz konusudur. Kalıcı bozukluk olduğunda “HİPOGONADİZM”  durumundan şüphe edilir.  Genç kızlarda 16 yaşına kadar adet kanaması olmamışsa mutlaka kalıcı bir bozukluk vardır ve buna yönelik mutlaka “çocuk endokrinolojisi” uzmanlarına başvurulmalı ve gerekli araştırmalar yapılmalıdır.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız