Neden Tırnak Yiyoruz? Tırnak Yemek Hastalık Mıdır?



Neden tırnak yiyoruz? Stresle baş etmek için mi? Tırnak yemek yalnızca kişinin görüntüsünü/imajını kötüleştirmekle kalmaz anksiyetenin ve pek çok başka ciddi hastalığın da ilerlemesine neden olur. Bu tehlikeli durumdan kurtulmak için önce ilk kez hangi sebeple tırnak yediğinizi hatırlayın.
Tırnak yemek bütün dünyada, özellikle de çocuklar arasında yaygın bir alışkanlık. Araştırmalar oğlanların tırnak yemeye kızlara nazaran daha yatkın olduklarını gösteriyor. Bu ciddi sorun için kullanılan tıbbi terim, kronik onikofaji.
Tırnak yiyenler yalnızca tırnakları değil bazen tırnağın çevresindeki yumuşak dokuyu da dişlerler. Gerilimli durumlar tırnak yemeye sebep olabileceği gibi, bu alışkanlık bilinçsiz bir şekilde de, bazı etkinlikler esnasında ortaya çıkabilir. Az sayıdaki vakada tırnak yeme, ruhsal yahut zihinsel bir rahatsızlığın göstergesi de olabilir. Böylesi durumlarda, kişi farkına bile varmadan parmak dokusuna ulaşabilir. Çoğu kişide tırnak yemek gerilim ve sıkıntıya verilen bir tepkidir. Şaşırtıcı bir şekilde, bazı kişilerde uyurken bile tırnak yeme görülebilir. Ergenler bu korkunç alışkanlığın asıl kurbanlarıdır.
Tırnak yiyenler açısından bu alışkanlık bir stres kalkanına dönüşmüşse de gerçek tam tersidir. Tırnak yemek yalnızca kişinin görüntüsünü/imajını kötüleştirmekle kalmaz anksiyetenin ve pek çok başka ciddi hastalığın da ilerlemesine neden olur. Bu nedenle bu kötü alışkanlığı daha en başından engellemek gerekir. Fakat bunun için kişinin ilk kez hangi sebeple tırnak yemeye başladığını bilmesi gerekir.
Tırnak Yeme Sebepleri
- Kişi aşırı stresli olduğu zamanlarda stresini gidereceğini düşünerek tırnaklarını yemeye başlar. İnanlar tırnak yemenin gündelik stresle başa çıkmaya faydası olduğunu düşünür.
- Kişi herhangi bir nedenle içten içe suçluluk duyuyorsa, tırnak yemeye meyilli olabilir. Davranış sınıflamasında tırnak yeme obsesif-kompulsif rahatsızlıklar skalasında yer alır.
- Çocuklar aile geçmişi nedeniyle de bu zararlı alışkanlığın kurbanı olabilir. Ya otomatik olarak bu alışkanlığı gösterir yahut tırnak yiyen ebeveynlerini izleyerek aynı şeyi yapmaya başlarlar.
- Oral saplantı da tırnak yemeye sebep olabilir. Oral saplantı kişinin sürekli ağzında bir şey tutma ihtiyacı duyduğu bir ruh halidir. Bilinçaltı düzeyde gerçekleşir. İnsanlar böylece farkında olmaksızın tırnaklarını yemeye başlarlar. Bazı uzmanlar oral saplantının hipnozla tedavi edilebileceğine inanırlar çünkü hipnoz da bilinçaltı düzeyinde gerçekleştirilir.
- Tırnak yeme bilinçsiz bir şekilde de olabilir. Bazı insanlar televizyon seyretmek, kitap okumak gibi edimlere kendilerini kaptırdıkları zaman bilinçsiz olarak tırnaklarını yerler. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda acıktığında tırnak yeme yaygın olarak görülür.
- Aşırı tırnak yeme çok aşırı endişenin yahut takıntılı davranışın bir göstergesi olabilir. Tırnak yemek bu durumla baş edebilme mekanizması olarak kullanılır. Aynı zamanda uyaran yetersizliği yahut aşırı uyarana maruz kalmak da bu yıkıcı alışkanlığın nedenlerinden biridir. Kimi insanlar sıkıntıyla baş edebilmek için tırnak yemeye başlarlar.
Tırnak yeme nedenlerinin bu kötü alışkanlığın ciddi sonuçlarını anlayabilmek için anlaşılması gerekir. Bu tehlikeli sorunu hafife almadan önce nedenlerini dikkate alın.


Kaynak:kadınforum
Load disqus comments

1 Yorumlarınız: