Soğuk Savaş Nedir? Soğuk Savaşın Özellikleri Nelerdir?


Soğuk Savaş, Sovyet Bloğu ülkeleri ile Batılı güçler arasında 1945'den 1990'a kadar devam etmiş olan uluslararası siyasi ve askeri gerginlik.

 İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Doğu ve Batı bloklarının zaman zaman savaş çıkarma tehditleri; bütün dünyada gerginlik yaratmıştır. Bu dönemde, insanlarda nükleer kıyamet paranoyası doğmuş, dünya devletleri ise bu iki bloktan birinin yanında yer almaya çalışmışlardır. Gerginlik hiçbir zaman "taraflar arasında" sıcak savaşa dönüşmemiş olsa da taraflar her anlamda birbirlerini yıpratmaya çalışmışlardır. Genel kabule göre, soğuk savaş Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Berlin Duvarı'nın yıkılması ile sona ermiştir.
ilk defa amerikalı gazeteci walter lippman tarafından kullanılmış bi terim. abd ve sscb arasındaki silahlanma, politik, kültürel ve özellikle askeri rekabet dönemi. Truman doktrini ve marshall planı ile tırmanmış, abd'nin başı çektiği nato'nun kurulmasına sscb varşova paktı'yla cevap vermiş, sonrasında abd; ingiltere, türkiye ve yunanistan’a füzeler yerleştirmiş, buna karşılık sscb de küba’ya aynı şeyi yapmış, 1963 tarihinde moskova’da nükleer silah denemelerinin kısmi yasaklanması antlaşması imzalanmış ve ortam yumuşamaya başlamıştır. 1990'ların başında bittiği söylensede yakın zamanda iki ülkeninde yaptığı çıkışlar hala soğuk savaşın usul usul devam ettiğini göstergesidir

Load disqus comments

0 Yorumlarınız