Kanserden koruyan 10 öneri
Haftada yarım kilodan fazla et yemeyin, bol sebze, makul oranda meyve tüketin, her gün işe gider gibi spora gidin, gece 12’den sonra ışıkları söndürün, solaryumdan uzak durun, erken teşhis için düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmeyin.
Kaynak; ntvmsnbc
Kanserden korkmak yerine korunmak için önlemler almak gerektiğini söyleyen Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Andaç Argon, kanserden korunmanın 10 yolunu şöyle sıraladı:
1- SİGARA: Çalışmalar gösteriyor ki; günde tek bir tane dahi sigara içilmesi, kansere sebebiyet verebilir. Bu bağlamda nargile, puro ve pipo gibi diğer tütün türevlerini içmek ve pasif içicilik de risk taşıyor. Örneğin; bir nargile seansında yaklaşık 50 adet sigara içmiş gibi olduğunuzu unutmayın. Yanınızda sigara içen birisine asla müsamaha göstermeyin.
KİLOYA VE MUTFAĞA ÇEKİ DÜZEN VERİN2- İDEAL KİLO: İdeal kilomuzda yaşarsak, kanserden uzakta yaşamış sayılırız. Kabaca ideal kilomuz, boyumuzun son iki rakamı veya ondan en fazla 5 kg kadar daha fazlası olarak tanımlanabilir. Tüm yaşamımız boyunca ideal kilomuzu koruyacak bir beslenme sitili yaratmalıyız. Bunun için:
a- Yarım kilo et: Haftada yarım kilodan fazla et yememeliyiz.
b- Beyazlara veda: Unlu ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmalıyız.
c- Doğru yağ seçin: Mutfağımıza sağlıklı yağlar dediğimiz zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı ve mısır yağı dışında yağ sokmamalıyız.
d- Bol sebze makul meyve: Her gün karışık salata, sebze yemeği ve makul ölçülerde mevsimin meyvelerinden yemeliyiz.
e- Tütsülemeyin: Kızartma, mangal ve tütsüleme gibi sağlıksız tekniklerle hazırlanmış gıdaları yememeliyiz.
f- Alkole dikkat: Alkolü çok az miktarlarda almalıyız ya da hiç kullanmamalıyız.
g- Organikten şaşmayın: Tüm gıdalarımızın doğal, organik, katkı ve koruyucu maddeler içermeyen gıdalar olmasına özen göstermeliyiz. Sürekli organik ürünler talep etmeliyiz. Genetiği değiştirilmiş gıdalardan uzak durmalıyız.
h- Yatarken yemeyin: Yatmadan 3 saat evvel yiyecek tüketimine son vermeliyiz.
a- Yarım kilo et: Haftada yarım kilodan fazla et yememeliyiz.
b- Beyazlara veda: Unlu ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmalıyız.
c- Doğru yağ seçin: Mutfağımıza sağlıklı yağlar dediğimiz zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı ve mısır yağı dışında yağ sokmamalıyız.
d- Bol sebze makul meyve: Her gün karışık salata, sebze yemeği ve makul ölçülerde mevsimin meyvelerinden yemeliyiz.
e- Tütsülemeyin: Kızartma, mangal ve tütsüleme gibi sağlıksız tekniklerle hazırlanmış gıdaları yememeliyiz.
f- Alkole dikkat: Alkolü çok az miktarlarda almalıyız ya da hiç kullanmamalıyız.
g- Organikten şaşmayın: Tüm gıdalarımızın doğal, organik, katkı ve koruyucu maddeler içermeyen gıdalar olmasına özen göstermeliyiz. Sürekli organik ürünler talep etmeliyiz. Genetiği değiştirilmiş gıdalardan uzak durmalıyız.
h- Yatarken yemeyin: Yatmadan 3 saat evvel yiyecek tüketimine son vermeliyiz.
0 Yorumlarınız