1. Shakespeare Bir Uçak Kazasına Sebep Oldu: 1890’larda Amerika’da uyuşturucu üreticisi olan bir Shakespeare fanatiği vardı. Adı Eugene Schieffelin olan bu hayran, Shakespeare’in oyunlarında bahsettiği tüm ötücü kuşların New York’da olmasını istediğinden tüm tarlakuşlarını, ardıçkuşlarını ve sığırcıkları serbest bıraktı. Sığırcıklar Manhattan’da altı yıl kadar durdular ve Doğal Tarih Müzesi’nin saçaklarına yuva kurdular. Fakat sonra göç etmeye başladılar. 1942’de California’ya ulaştılar ve çok fazla zaman geçmeden Alaska’dan Florida’ya kadar her yerde sığırcıkları görmek mümkündü. Bugün mavi kuşlar ve ağaçkakanlar gibi doğal türleri bile yerlerinden edecek kadar çoğaldılar ve milyonlarla ifade edilen sayılara ulaştılar. 4 Ekim 1960’da Boston Havaalanı’ndan kalkan bir Lockheed Electra, 10,000’den fazla sığırcığı pistte ayağa kaldırdı. Motorları boğdular ve uçağın düşmesine sebep olarak 62 kişiyi öldürdüler. Aslına bakılırsa Shakespeare oyunlarından yalnızca IV.Henry’de sığırcıklardan bahsediliyor ve o gönderme tam bir felakete sebep oldu.
2. Shakespeare Apaçilerin Saldırısına Uğradı: İki İngiliz kardeş 1870’lerde New Mexico’da bir hayalet kasabaya geldiler. Amaçları bir madencilik şirketi kurmaktı. Kasabanın adını Shakespeare olarak değiştirdiler, ana caddesine Avon Bulvarı adını verdiler ve eski otel The Stratford oldu. Belli ki oradaki bulaşıkları Billy the Kid yıkıyordu. Shakespeare kasabasının içinden madendeki parçaları taşıyan bir demiryolu geçiyordu ve kasabanın zenginliğinden ötürü topraklarına çöreklenen beyaz göçmenlerden kurtulmak için ellerinden gelen er şeyi yapan Apaçiler tarafından saldırıya uğradı. Böylece 1880’lerde Shakespeare’i ileriki saldırılardan korumak adına muhafaza istasyonu kuruldu.
3. Shakespeare Robben Adası’nda Saklandı: Robben Island Hapishanesi’nde Shakespeare eserlerinden birinin kopası vardı ve Hintli mahkumlardan biri bunu Hindu dua kitabı gibi gösteriyordu. Kitap böylece elden ele dolaştı ve tüm mahkumlar sevdikleri alıntıların altını çizmeye başladı. Walter Sisulu, Venedik Taciri’nden Shylock’un söylediği “Acı çekmek bizim ırkımızın kimliğidir,” cümlesinin altını çizerken bir başkası Fırtına’da Caliban’ın dediği “Bu ada benim,” cümlesini sevdiğini belirtti. Nelson Mandela’nın en sevdiği alıntıysa Julius Caesar’da Caesar’ın söylediği “Korkaklar ölmeden önce pek çok kez ölürler; yiğitlerse onu yalnızca bir kez tadarlar,” idi.
4. Shakespeare Afrika’da Çok Seviliyordu: Shakespeare’in İngiltere dışındaki ilk sahnelenişi Shakespeare yaşarken, 1607 senesinde oldu. Üstelik kulağa tuhaf da gelse bu gösterim Afrika’daki Sierra Leone’da olmuştu. Mürettebatını meşgul tutmak isteyen The Red Dragon (Kızıl Ejder) gemisinin kaptanı William Keeling, Hindistan’a giderken Afrika’dan geçtiklerinde Hamlet’i prova etmelerini istedi. Sierra Leone’a geldiklerinde yerel halktan insanları ve komşu gemiden arkadaşlarını güverteye davet ederek Shakespeare’in ilk uluslararası performansını izletti. Ümit Burnu’ndan geçerken de III.Richard oyununu yaptılar.
5. Aktörlere Shakespeare Oyunlarını Oynamamaları İçin Para Verildi: Shakespeare öldükten sonra şirketi King’s Men hâlâ çalışıyordu ve Batı Midland’da turdalarken Stratford’u ziyaret etmeye karar verdiler. Amaç büyük ihtimalle Holy Trinity Kilisesi’ne yeni dikilen Shakespeare büstünü görmekti. Oraya 1622 senesinde vardıkları biliniyor, çünkü kasaba kayıtlarındaki bir girişte “King’s Men için, performans yok, 6 şiling” ifadesi bulunuyordu. Burası daha çok bir Püriten kasabasıydı ve gösterileri hoş karşılamıyorlardı. Çoğunlukla aktörleri yasaklayıp evlerine gönderirlerdi fakat bu gelenlerin King’s Men olduğunu görünce en azından bir bedel vermeleri gerektiğini düşündüler. 1786’ya kadar Stratford’da Shakespeare oyunu olmadı.
6. Shakespeare’in Ekran Serüveni Sanıldığından Daha Uzundur: Yapılan ilk Shakespeare filmi 1899 yapımı King John’dur ancak 2011, ilk Stratford Shakespeare filminin yüzüncü yıl dönümüdür. Önümüzdeki sene David Tennant’ın Hamlet’i Noel’de BBC’de yayınlanacak ve 2011’in ilk Shakespeare filminin DVD’si de çıkacak. Bu DVD’nin çıkmasından tam 100 yıl önce III.Richard Stratford’da sahnede kameraya alınmıştı. Elbette film sessizdi, bu yüzden de dizeleri büyük ağız haraketleriyle belirtmek, fazla jest kullanmak ve yoğun ışık altında oyun çıkarmak zorundaydılar.
7. Shakespeare Cervantes’ten Alıntı Yapmıştır: Cervantes’in Don Kişot’unun bir bölümüne istinaden yazılmış Shakespeare’in kayıp oyunu Cardenio, Royal Shakespeare Company tarafından yeni tiyatro açıldığında sahnelenecek. 18.yüzyılda yapılan bir adaptasyon vardı ve bu oyunun 1613 senesinde sahnelendiği zannediliyor.
william-shakespeare
8. Shakespeare’in Mezarı Nerdeyse Yerinden Kaldırılıyordu: 1850 senesinde Delia Bacon isimli bir kadın Shakespeare’in mezarını açmak istedi. Kadın, Shakespeare eserlerinin Shakespeare tarafından yazılmadığını iddia eden ilk insanlardan biriydi. İddiasına göre aynı soyadını paylaştığı Francis Bacon, yazıları yazan asıl isimdi. Mezarını açtığında buna ait bir kanıt bulabileceğini söyleyen Bacon, o gece Holy Trinity Church’te kalmak için gerekli izni aldı. Kilisede etrafın ne kadar korkutucu olduğundan ve kendini elindeki fenerle Guy Fawkes gibi hissettiğinden bahsettiği beyanı yarıda kaldı. Çünkü sonunda korkmuş ve mezarı açmadan gitmişti. Belki Shakespeare’in şu sözleri bu sonuçta etkili olmuştur: “Kemiklerimi yerinden oynatanlara lanet olsun.” Bu olay sonrasında kadın Kutsal Ruh olduğuna inanmaya başladı. Yeğeni Amerika’dan gelip onu yanına almak zorunda kaldı. Kadın 1859 senesinde bir tımarhanede öldü.
9. Shakespeare’in Karakteri Yıldızlarda Yazılıydı: Shakespeare boğa burcuydu ve Çin kozmolojisine göre Fare yılında doğmuştu. Yani Shakespeare hırslı, iktidar meraklısı ve geniş hayalgücüne sahip biri olarak yaşamış olabilir.
10. Shakespeare Kendi Tarihini Yeniden Yazdı: On İkinci Gece isimli oyunda Viola ve Sebastian isimli ikizlerden bahsedilir. İkili bir deniz kazası yüzünden ayrı düşmüştür. Shakespeare’in de ikizleri vardı ve kayıtlara göre 2 Şubat’ta Candlemas’ta vaftiz edilmişlerdi. On İkinci Gece’nin ilk kaydedilen sahnelenişi de tam olarak 2 Şubat 1602’de Candlemas’ta oldu. İkizleri Judith ve Hamnet’i ölüm ayırmıştı. Çünkü 1596 senesinde Hamnet aniden ölmüştü. Bu yüzden zavallı Judith 17. doğum gününü tek başına kutlamak zorunda kaldı. Shakespeare’in ayrı düşen bu ikizler hakkında bir şeyler yazması ve sonra sanatı sayesinde yeniden bir araya getirmesi oldukça ilginç.
0 Yorumlarınız