11. Sınıf Türk Edebiyatı Sayfa 118 Soruları ve Cevapları ( Yıldırım Yayınları )

Sayfa 118

1)Sümbül Kokusu adlı hikaye Çanakkale Savaşından kısa bir süre önce yazılmıştır. Metinde dönemin sosyal ve siyasi koşulları açık bir şekilde ifade edilmektedir.
6.Etkinlik
Hüseyin Arif’in Çanakkale’ye dair telgrafları okuması
Düşman kuvvetlerinin İstanbul’u işgal etmek üzere harekete geçtiğini öğrenmesi
İstanbul ile Batıyı kendi zihninde çeşitli yönlerden karşılaştırması
Çekmecede sakladığı eski bir tabancayı çıkarıp kontrol etmesi
Hava almak için pencereye çıkması ev sahibesinin verdiği sümbülü saklaması
Sümbül kokusunun İstanbul’u hatırlatması
Mehmed Siyavuş’un içeri girmesi
İki arkadaşın Çanakkale’ye gitmeye karar vermesi
Hikayedeki kişiler:
Hüseyin Arif: Budapeşte Darülfünununda Tabiiyat( ekoloji, coğrafya) tahsili görmektedir. Derin bir vatan sevgisine sahiptir.
Mehmed Siyavuş: Hüseyin Arif gibi vatanına düşkündür. Hüseyin Arif’i intihardan vazgeçirip Çanakkale’ye gitmeye ikna ettiğine göre sağduyulu ve cesurdur.
7.Etkinlik
Bu kişilerin benzerlerine, yakın çevremizde de rastlamak mümkündür. Günümüzde de vatan uğruna geleceğinden vazgeçen insanlar vardır.
2)Hikayede Zaman: 20. Yüzyılın başlarında, Çanakkale Savaşları’nın hemen ertesinde yaşandığı düşünülen bir olay anlatılmıştır. Olay örgüsü bir gün içinde yaşanmıştır.
Hikayede Mekan: Romanya’nın Budapeşte şehrinde, köhne bir apartmanda geçen bir olay anlatılır. Mekanın itici, sevimsiz ve sıkıcı oluşu İstanbul’a duyulan özlemi arttırmaktır.
8.Etkinlik
Hikayede kişi- zaman- mekan arasında uyum vardır. Kişiler, o dönemin önemli bir siyasi ve askeri olayına duyarlılık göstererek bulundukları mekandan Çanakkale’ye gitmeye karar vermişlerdir.
3)
a)Hikayede temel çatışma, emperyalizm- vatan sevgisi arasındaki zıtlığa dayandırılır.
b)Hikayenin teması vatan sevgisidir.
4)Hikayede ele alınan vatan sevgisi insana özgü bir gerçekliktir. Bu gerçeklik kurmaca bir olay ve kişiler aracılığıyla ele alınmıştır.
5)Hikayede olaylar hakim bakış açısıyla dile getirilmiştir.

6)Hikayeden alınan cümlelerde görüldüğü gibi yazar, Hüseyin Arif’in iç dünyasından hareketle olayları ve mekanları yorumlamıştır.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız