Kelebek Sınav Sistemi Nedir? Özellikleri


Kelebek sistemi MEB’e bağlı okulların son yıllarda uygulamaya geçtiği bir yöntemdir. Okullarda kopyaya karşı yapılan bu önlem her okulda olmasa da uygulanan bir çok ilk ve orta derecede okullar bulunmakta. Kelebek sistemi öğrencilerin belli bir algoritmaya göre sınıflarının karıştırılması şeklinde uygulanan bir sistemdir. Sınavda öğrenicinin arkadaşlarından ve aynı sınava giren öğrencilerden olabildiğince ayrı bir şekilde başka sınıflarda sınava girmesi sağlanmaktadır.
Daha somutlaştırmak gerekirse bir sınıf içerisinde farklı sınıflardaki öğrencilerin farklı sınavları olabildiği bir sınav yapma metodudur.Mesela 11. snıflar matematik sınavı olurken yanında bir 9.sınıf oturur ve kimya çözer.Sınıfnda başında da 2 tane gözetmen öğretmen bulunur.Bunu yapmaktaki maksat öğrencinin kopya çkemesini engellemektir.
Bir 11. sınıf öğrencisi olarak siz fizik sınavı olup, sınavla cebelleşirken; sıranın öbür kısmında oturup biyoloji testini çözmeye çalışan, dahası size yaklaşık 5 dk. tip tip bakıp nihayetinde "abi, şu sorunun cevabını biliyor musun?" demesi de muhtemel bir sınav yapma tarzıdır.


KELEBEK SİSTEMİNE ÖRNEK BİR PROGRAM
Load disqus comments

3 Yorumlarınız