Taf ya da khakshir olarak da bilinen teff, Kuzey Etiyopya'da bulunan ve yılda bir kez ekilen, çok ufak taneli, yumuşak ve tatlı bir bitki. Beyaz, kırmızı ve kahverengi olarak üç çeşidi bulunan teff, dünyadaki en küçük tahıl tanesi olarak da biliniyor. Tadı kestaneye benzeyen beyaz; yüksek demir içeren kırmızı ve fındık tadında kahverengi teff'in faydaları saymakla bitmiyor. En çok Etiyopya'nın dağlık kesimlerinde yetişse de Mısır, Uganda, Avustralya, Birleşik Devletler ve Kanada'da da teff üretimi yapılıyor.
TEFF'İN FAYDALARI NELER?
Hollywood ünlülerinin yeni gözdesi, vejetaryenlerin protein destekçisi ve kinoa'nın en büyük rakibi teff çok büyük faydaları olan küçücük bir bitki. Demir ve lif açısından zengin olan teff, tam bir kalsiyum ve protein deposu. Bilinen en önemli faydaları ise şöyle:
-Önemli ölçüde protein, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir, tiamin ve C vitamini içerir.
-Glutensiz bir bitki olan teff çölyak hastalarının tüketebileceği bir besin deposu.
-Çok önemli bir amino asit kaynağı.
-Kan şekerini dengeliyor. Özellikle şeker hastaları için önemli bir insülin dengeleyici.
-Sindirim sistemini düzenliyor ve kabızlığa iyi geliyor.
-Kan dolaşımını düzenliyor, kalbimiz için çok faydalı.
-Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
-Kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
TEFF NASIL YENİR?
Un ve tahıl halinde bulunabilen teff'i pek çok şekilde tüketebilirsiniz. Teff unuyla ekmek mayalayabilir, tahılından yemek veya salata yapabilirsiniz. Aslında kinoa ile yaptığınız pek çok tarifi teff ile de uygulamanız mümkün. Çünkü pişme şekli ve süresi bakımından darı ve kinoa'ya çok benziyor. Sabah kahvaltılarında ise teff unuyla krep yapmayı deneyin, lezzetine alışınca bırakamayacaksınız.
0 Yorumlarınız