Kız Çocuklarına Sünnet Nedir? Neden Yapılır ?

‘Kadın Sünneti’ yani klitorisin (bızır) kesilmesi (Klitoridektomi), Kadın Cinsel Sakatlamalarının en yaygın yöntemidir. Bu sünnet'ten çok penisektomi ( yani erkekte penisin kesilmesi)  ile özdeştir ve eş anlamlıdır. Erkek sünneti, penisi örten koruyucu derinin kesilmesini içerir, ama penise zarar vermez . Kadında yapılan sünnet ise en hafifi klitorisin ,bızır, kesilmesi ( Klitoridektomi ) olup  amaç , kadında cinsel zevk organı olan klitorisi tahrip ederek bekareti korumak, kadının cinselliğini ve cinsel duygularını engellemek olup bir çok istenmeyen tıbbi komplikasyonlara risklere hatta ölüme dahi sebep olabilmektedir. Ülkemizde uygulanmayan ve geleneklerimizde kesinlikle olmayan bu sünnet tipi daha çok Afrika ülkelerinde yaygındır.
Kadın Sünneti  Hangi Ülkelerde Uygulanmaktadır?
Birleşmiş Milletler (BM), her yıl çoğunluğu Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde olmak üzere 3 milyon kadının sünnet edildiğini, ölüm riski taşıyan bu geleneğin hükümetlerin desteklemesi durumunda bir kuşak içinde terk edilebileceğini duyurdu.
UNICEF tarafından yayımlanan raporda, verilerin daha iyi toplanması sonucunda, dini değil, geleneksel bir uygulama olan kadın sünnetinin, sanıldığından daha yaygın olduğunun ortaya çıktığı belirtildi. Konunun hassasiyeti nedeniyle kadın sünneti nedeniyle kaç kadının öldüğünün tespit ve tahmin edilemediği kaydedildi.
Afrika’da Sahra Altı bölgesi ve Ortadoğu’daki 28 ülkede şimdiye kadar 128 milyon kadının sünnet edildiği belirtilen raporda, her yıl sünnet edildiği tahmin edilen 3 milyon kadının yaklaşık yarısının Mısır ve Etiyopya’da yaşadığı bildirildi.
Ülke
Sünnetli kadın sayısı
Toplam kadın nüfusuna oranı
Sünnet Çeşidi
Mısır
27 905 930
97
Bızır  (Klitoris)  derisi veya bızır alma, Firavun sünneti
Nijerya
25 601 200
40
Bızır (Klitoris)derisi veya bızır alma, kısmen Firavun sünneti
Sudan
12 816 000
89
Firavun sünneti hakim
Somali
5 034 260
98
Firavun süneti
Mali
5 155 900
94
Bızır (Klitoris) derisi veya bızır alma, Güneyde Firavun sünneti
Kenya
6 967 500
50
Bızır (Klitoris)  derisi veya bızır alma, Firavun sünneti


Toplam
136 797 440


Kadındaki Sünnet Ne Şekilde Yapılmaktadır.Değişik Formlardaki Kadın Sünneti Nedir?
Genellikle ilkel ve geleneksel koşullarda yapılan bu sünnet bir çeşit operasyon olup değişik ülkelerde farklı biçimde uygulanmaktadır. Amacı kadının ve genç kızların cinselliği oldukça geç keşfetmelerini amaçlayan ve  bekareti korumaya yönelik olan bu işlem oluşturduğu tıbbi riskler ve toplumsal şikayetlerden dolayı bir çok ülkede yasaklanmaya başlamıştır.
Dünya Sağlık Örgütü kadın sünnetini sınıflamak amacıyla bu girişimleri değişik guruplara ayırmıştır. Tip I (Sunna) veya sünnet'de sadece klitorisin (bızır) bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Tip II (Eksizyon)'de klitorisin tamamı ile labia minörün bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Tip III' (infîbulation) de klitorisin tamamı ile labia minörün bir kısmı veya tamamı ve labia majörün medial kısımları çıkarılır ve kalan insizyon kenarları tamamını kapsayacak şekilde kapatılırken idrar ile menstrüel kan akımım sağlayacak küçük bir delik oluşturulur. Bu en son ve en ağrı olan tip yaygın olarak Somali’de uygulanan bir kız sünneti olup, bızır (klitoris), küçük ve büyük dudaklar kesilip alınmakta, idrar ve kanama açıklığı kalacak şekilde dikilip, bacaklar aylarca bağlı tutularak yaranın iyileşmesi beklenmektedir. Firavun sünneti de  denilen bu işlem, bekaretin en kesin garantisi olarak görülmekte olup çok ciddi tıbbi sonuçlar doğurabilmektedir.
Kadın sünneti resimleri aşağıda sırasıyla en basitinden en komplike olan kadın sünneti'ne göre verilmiştir.


Kadınlarda yapılan Sünnet İşlemi Hangi Yaşlarda Uygulanmaktadır?
Şimdiye kadar toplanan bilgilere göre, kızlar daha çok 4 ile 12 yaş arasında sünnet edilmektedirler. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bugün dünyada, bu en ağır biçimi dahil, 100 ile 140 milyon arasında kız sünnet edilmektedir
Kadın  (Kız) Sünnetinin Tıbbi Risk Ve Komplikasyonları
Nelerdir ?
Erken Dönem Riskler ve Komplikasyonlar:
  • Kanama
  • Cerrahi travma
  • Ağrı veya kanamaya bağlı şok
  • Enfeksiyon ve doku kaybı , nekroz
  • Opersyon sırasında üretra ve anüsün zarar görmesi
  • HIV/AİDS ve diğer viruslar ile birlikte tetanoz dahil ölümcül enfeksiyonlar
  • Ölüm
Geç Dönem Riskler ve Komplikasyonlar:
  • Ameliyat edilmiş dokuda skar oluşması
  • İdrar yapmada ve adet kanının akmasında zorluk
  • Cinsel arzunun azalması veya tamamen kaybolması
  • Ağrılı cinsel ilişki veya cinsel ilişkiye hiç girememe
  • Zor veya ağrılı normal doğum

                                                Kaynak; http://www.doktornevra.com/cinsellik/kadin_ve_sunnet.asp
Load disqus comments

0 Yorumlarınız