Cenap Şahabettin Edebi Kişiliği


Cenap Şahabettin Kimdir Hayatı Edebi Kişiliği Ve Şiirleri


Cenap Şehabettin Osmanlı'dan Cumhuriyete geçiş döneminde farklı bir kişilik ve şiir tarzına sahip bir şairdir. Kendisi 1870 yılında o zaman Osmanlı topraklarında olan günümüzde ise Macaristan sınırlarında bulunan Manastır da doğmuştur. Babası da Osmanlı subaylarından olan Cenap Şehabettin, babasının Plevne de şehit düşmesinin ardından İstanbul'a gelmiştir. Fevziye Mektebinde öğrenimine başlayan Şehabettin, Gülhane Askeri Rüşdiyesin de tıp okumuştur. Burada yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra, doktora için Paris'e gitmiş fakat tıp dalından daha fazla şiir ile uğraşmıştır.

Paris öğrenimi esnasında Parnasizm ve Sembolizm gibi şiir dallarından etkilenmiş ve edebi kişiliğinin şekillenmesine etki etmiştir. Cenap Şehabettin Paris2ten döndükten sonra Mersin, Rodos, Cidde’de karantina hekimliği, sıhhiye müfettişliği yaptı. 1914’te ise emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra Darulfünun da edebiyat dersleri okuttu. İlk şiiri Saadet Gazetesinde yayınlandı. Daha sonraları Serveti Fünun dergisinde şiirleri yayınlanmaya devam etti. Şiirleri ölümünden sonra kitap halinde basıldı. Kendi döneminde glenekçi şairlerin en fazla karşı çıktığı yenilikçi kişiliği ve şiir tarzı ile öne çıkmıştır.

Paris yıllarında etkilendiği Parnasizm ve Sembolizm şiir özelliklerini nazım ölçüsünde serbest şiirler yazmıştır. Parnasizm ve Sembolizm tarzı şiir yazımının Türkiye'de ki öncülerinden olmuştur. Şiirlerinde sembolizme örnek olarak karamsarlığı işlemiş ve resim yapar gibi sembolik şekiller içeren şirler ortaya koymuştur. Şehabettin sosyal ve etnik konulara şiirlerinde yer vermemiş, genel olarak aşk ve duygu eksenli bir tarz ortaya koymuştur. Özellikle ahenk oluşturacak sözcükler seçip, musikiye uyum sağlayacak cümleler kurmuştur. Cenap Şehabetin'in şiirleri dil bakımından ağır bir üsluba sahiptir. Körebe isimli bir tiyatro oyunu ve öldükten sonra yayınlanan Tamat, Seçme ve bütün şiirleri olmak üzere kitapları vardır. Şehabettin 1934 yılında İstanbul'da beyin kanaması sonucu yaşamını yitirmiştir.

Cenap Şehabetin'in Eserleri:

Hac Yolunda (1909)
Evrak-ı Eyyam (1915)
Afak-ı Irak (1917)
Avrupa Mektupları (1919)
Nesr-i Harp, Nesr-i Sulh ve Tiryaki Sözleri (1918)
Vilyam Şekispiyer(1932)
Körebe (1917) -Tiyatro Eseri-
Tamat (1887) -Şiir-
Bütün Şiirleri (öldükten sonra)1984
Seçme Şiirleri (öldükten sonra)1934
Load disqus comments

0 Yorumlarınız