11. Sınıf Edebiyat Sayfa 208 Soruları ve Cevapları ( Yıldırım Yayınları )

  
1.Millî Edebiyat Dönemi'nin siyasi, sosyal ve kültürel hareketleri ile Ateşten ilişkisini belirleyip metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti defterinize yazınız.
Ateşten Gömlek romanında 1.Dünya Savaşı sonrasında İstanbul ve Anadolu’da başlayan bütünleşme ve direniş hareketleri mercek altına alınarak kurmaca bir olay anlatılmıştır.
 
2.   Olay örgüsünün, insana özgü gerçeği ifade etmek üzere düzenlenip düzenlenmediğini belirterek bu durumun sanat eserleriyle ilgili ne gibi fikirler verdiğini tartışınız. Elde ettiğiniz sonuçları sözlü olarak belirtiniz.
Olay örgüsü, insana özgü bir gerçeklik olan aşk, dostluk, vatan sevgisi gibi duyguları ifade etmek üzere düzenlenmiştir.
 
3.   Ateşten Gömlek romanının bütününü dikkate alarak okuduğunuz metnin yapı ve anlam bakımından kendi içinde bir bütünlük oluşturup oluşturmadığını tartışınız. Ulaştığınız sonuçları defterinize yazınız.
olayların başlangıcı İzmir’in işgal etmesi, bitişi ise Peyami’nin ölümüdür.
 
4.   Ateşten metne bütünlük kazandıran olayı belirleyiniz ve bu olayın romanın olay örgüsündeki yerini tartışınız. Elde ettiğiniz sonuçları tahtaya yazınız.

Metne bütünlük kazandıran olay, İstanbul’daki genç subaylarının Anadolu’daki milli mücadeleye katılmasıdır.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız