11. Sınıf Türk Edebiyatı Sayfa 129 Soruları ve Cevapları ( Yıldırım Yayınları )

Sayfa 129

9)Metinde fiziki ve ruhsal tasvirler yapılmıştır. Fiziki tasvirler genellikle mekanlara yöneliktir. Ruhsal tasvirler ise daha çok kişilerin üç dünyalarını, düşüncelerini yansıtmak amacıyla yapılır.
10)Okuduğumuz roman, yazıldığı dönemin aile yapısında çözülmeleri, ahlak değerlerinin kayboluşunu ortaya koyması açısından önemli bir eserdir.
8.Etkinlik
Roman, servetifünun romancılığı geleneğine ve realizm akımının özelliklerine göre yazılmıştır.
9.Etkinlik
Aşkı Memnu, Mai ve Siyah, Eylül gibi romanlar Servetüfünun döneminde yazılmıştır. Bu romanlar, modern roman tekniğinin özelliklerini yansıtmakta olup Tanzimat romanlarına göre daha niteliklidir.
10)Aşkı Memnu romanı Batılı tekniklere tam anlamıyla uygun, ilk yerli romandır.
Anlama Yorumlama
10.Etkinlik
Realist romanlarda duygular anlatılırken tarafsız bir tutum sergilenir. Olayın iyi ya da kötü yönleri olduğu gibi aktarılır. Anlatıcı kendini gizler.
1)Realizm ve natüralizm akımının izlerini taşıması, sanatçıların insanı ve toplumu bütün gerçekliğiyle yansıtmak istemeleriyle ilgilidir.
3)Servetifünun romanlarında kullanılan dil günümüz romanlarına göre daha süslü ve sanatlıdır. Dil ve anlatımda söyleyiş güzelliğine yer verilmesi mensur şiir geleneğiyle alakalıdır. Dönemin roman temaları ise günümüze göre daha bireysel bir çizgidedir.

Load disqus comments

0 Yorumlarınız