11. Sınıf Türk Edebiyatı Sayfa 127 Soruları ve Cevapları ( Yıldırım Yayınları )

Sayfa 127

2.Etkinlik
Bihter: Yuvarlak çeneli, uzun ve düz kaşlı dudakları etli; ama solgun olan, beyaz inci gibi dişleri olan çocuksu bakışlı kişidir. Adnan Bey ile maddiyat için, yani para için evlenir. Annesinden kurtulmak istemesi ve annesinin kötü şöhretinden dolayı koca bulamama korkusu onu, babası yaşında olan Adnan Bey’le evlenmeye iter. Firdevs Hanım’ın küçük kızıdır. Türkçe, Fransızca biraz da Rumca bilir.
Nihal: Gözleri mavi, uzun, uçları yukarı kıvrık sarı kirpikli, küçük ağızlı. Duygusal ve çok hassas bir insandır. Çabucak sinirlenen ve sinirlendiğinde hastalanan birisidir. Annesi küçük yaşta ölmüştür. Annesi öldükten sonra yetişmesi mürebbiyesine verilmiştir. Müziği ve operayı sever.
Behlül: 20 yaşlarında, ince sarı bıyıklı, genç ve yakışıklı bir delikanlıdır. Parayı her şeyden üstün gören, dünya yıkılsa bile umrunda olmayan bir adamdır. Sadece kendisini düşünen bir insandır. Adnan Bey’in yeğenidir. Hayatı her yönüyle bildiğine inanır. Galatasaray’dan mezun olmuştur.
Adnan Bey: Kırk beş yaşlarında, sakalı iyi taranmış, bakımlı, her zaman iyi giyinen, fedakar ve özverili bir insandır. İnce eleyen sık dokuyan bir yapıya sahiptir. Boğaziçi’nde bir yalıda oturur. Terbiyeli ve olgun bir insandır.
Firdevs Hanım: Saçları sarı boyalı, gözleri sürmeli 45 yaşlarında bir kadındır. Kızlarının gençliğini, güzelliğini ve mutluluğunu kıskanan birisidir. Melih Bey takımındandır.Dul bir kadındır.
Bülend: Adnan Bey’in küçük oğludur. Yatılı okula verilmiştir.
Matmazel: Evlenmek için geç kalmış, yaşı ilerlemiş yabancı uyruklu bir kadındır. İffet ve namusunu korumak için İstanbul’a gelen namuslu bir kadındır.
Peyker: Kocasına sadık iffetli bir kadındır.Evli ve çocuk annesidir.
Beşir: Sıska bir yapıya sahiptir. Bülend’in oyun arkadaşıdır. Nihal’i çok sever ve ona tam samimiyetle bağlıdır.
Hala: Marmara denizindeki adalardan birinde oturur.
—Gustave Flaubert’in Madame Bovary romanının kadın kahramanı Emma, kendisinden hem yaşça büyük hem de çok farklı bir kişiliğe sahip bir doktorla evlenmiş, bu yüzden mutsuz ve karamsar bir ruh hali içine girmiştir.
Ortak Yönler:
Zengin ve yaşlı bir adamla evlilik
Mutsuz ve bunalımlı kadınlar
Aldatma ve vicdan azabı
Yıkılış ve ailenin dağılması
3.Etkinlik
Romanın yazıldığı dönemin farklı insan tipleri bir arada görülmektedir. Farklı kişiliğe sahip bu insanlar arasında kuşak çatışması yaşanmaktadır.
5.Etkinlik
4)Aşkı Memnu romanı dönemin toplum yapısını ve değerlerini yansıtır. Mekanlar kişilerin karakter özelliğine uygun olarak kapalı alanlardır. 19. Yüzyılın sonlarında geçmektedir. Uyum vardır.

5)Aşkı Memnu romanından alınan metin yapı ve anlam bakımından kendi içinde bir bütünlük oluşturmaktadır.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız