Noel Baba Türk Müdür? Noel Baba Hiyakesi

Tüm dünyanın Noel Baba olarak tanıdığı şahsın aslında Türk olduğunu biliyor muydunuz? Evet, öz be öz Türk. Onun Anadolulu olduğunu falan sanırız ve bazen bununla övünürüz, bu da yanlıştır. İşin aslı şu:


   Yüzyıllar önce Osmanlının politikası gereği Macaristan'a yerleştirilen Türkmenler vardı. Bunlardan biri de oradakileri irşat etmek için oraya giden bir ermiş idi. Adı Nail idi. Yaşından dolayı herkes ona Nail Baba derdi.

   Nail Baba'nın kerametlerinden biri de vahşi geyikleri evcilleştirmiş olması idi. Bununla yetinmeyen Nail Baba onları kızağına bağlar ve sağa sola bununla giderdi.

   Nail Baba herkese, özellikle de çocuklara karşı aşırı bir şefkat gösterirdi. Yanından hiç ayırmadığı bohçasından, kerameti sayesinde, hiç bitmeyen hediyeler çıkarır ve bunları dağıtırdı. Yıllar ve yıllar geçti, Osmanlı'nın elinden çıkan topraklardan herkes göç ederken Nail Baba direndi ve gavurcuklarından ayrılmaya kimse onu ikna edemedi.

   Normal bir insandan çok daha uzun yaşayan Nail Baba (bazı tarihçilere göre 275 yıl) Hristiyan halk tarafından çok sevildi ve benimsendi. İsmi ağızdan ağıza söylene söylene Noel Baba'ya döndü. Hatta ve hatta Hristiyanlar onu kendi kültürlerinin bir parçası yaptılar. Onu her yıl anmaya başladılar, onun yaşamını yansıtmaya çalıştılar (hediye verme ve geyikli kızak gibi).


   Ne acıdır ki, zengin tarihimizin bir parçası olan Nail Baba'yı biz bugün anmıyoruz. Türbesi hala Macaristan'da olan Nail Baba'yı da pek çok değerimiz gibi Hristiyanlara kaptırmışız.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız