Nietzsche Ağladığında Kitabı Özeti

Nietzsche, henüz iki tane kitabı basılmış ve tanınmamış bir profesör iken Lao Salome isimli bir kadına aşık olur ve onunla hayaller kurar. Lao Salome’de bu sevgisine karşılık verince çok mutlu olmuştur. Lakin kısa bir süre sonra Lao Salome’nin onunla zekasından faydalanmak için ilişki yaşadığını öğrenince çok üzülür. Bu durum onların ayrılmasına sebebiyet verdiği gibi, Nietzsche’nin rahatsızlıklarının artmasına da sebep olur. Bu rahatsızlıkları yüzünden şehir şehir dolaşmak zorundadır. Çünkü bazı şehirlerin havası onun hastalıklarının artmasına neden olmaktadır. En sonunda Viyana’ya, Josef Bruer’in muayenesine bir dostunun önerisi ile gider. Roman, Nietzsche ve Josef Bruer’in karşılaşmasından sonra sürükleyici bir hale gelir… Buradan sonrasını siz okurlarımıza bırakalım…

Karakterler

Nietzsche: 19. yüzyılın önemli bir filozofu. Değer ve ahlak üzerine düşünmüş, bütün felsefe tarihi ile hesaplaşmıştır. Romanda henüz iki kitabı basılmış ve ünsüz olan bir filozoftur. Lao Salome isimli bir kadına aşıktır ve daha sonra bu aşkı nefrete dönüşmüştür.

Lao Salome: Nietzsche’nin aşık olduğu, genç ve güzel kadın. Nietzsche gibi zeki ve kültürlü insanlar ile ilişkiler yaşamayı alışkanlık haline getirmesi ile tanınıyor.

Josef Bruer: Psikanalizin kurucusu olarak bilinmektedir. Romanda Mathilde isimli bir kadın ile mutsuz bir evlilik yaşamaktadır. Bu durum onu Nietzsche’nin yardımına muhtaç bırakacaktır.

Sigmund Freud: Psikoanalitik kuramın kurucusudur. Romanda Josef Bruer’in yakın bir dostudur. Lakin romanda henüz genç yaşlardadır.

Arka kapaktan bir alıntı: 

Bir gün, erkeklerin başını döndüren kadın, Salome, Nietzsche’den habersiz Breuer’e gelir. ‘Avrupa’nın kültürel geleceği tehlikede, Nietzsche ümitsiz. Ona yardım edin, ‘ der. Breuer Salome’yi tekrar görebilmek umuduyla ‘peki’ der. Ve varoluşun kader, inanç, hakikat, huzur, mutluluk, acı, özgürlük, irade… ve neden, nasıl gibi en önemli duraklarından geçen bir yolculuk başlar… Kendisiyle ve hayatla yüz yüze gelmekten çekinmeyenlere…



Bir önceki yazımız olan Denemeler - Montaigne başlıklı makalemizde denemeler, denemeler kitabı ve denemeler konusu hakkında bilgiler verilmektedir.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız