Kelebeğin Yaşam Döngüsü

Kelebeğin Yaşam Evresi:
Yumurta Evresi - Dişi kelebek, yumurtalarını bitkilerin gövde veya yaprakları üzerine bırakır. Boyları 1-2 mm'dir. Bir yumurtanın normal koşullarda (şartlarda) olgunlaşıp çatlama süresi 6 - 14 gündür.

Kelebeğin Yaşam Döngüsü
Larva(kurtçuk) Evresi - Yumurtalar çatlayınca içlerinden 2 - 3 mm boyunda  tırtıllar çıkar ve böylece kelebeğin larva dönemi başlar. Önce, çıktıkları yumurtanın kabuğunu ve üzerinden bulundukları bitkinin yapraklarını yiyerek beslenirler.


Pupa Evresi - Tırtılın ergin hale gelinceye kadar geçirdiği uyku dönemine pupa denir. Larva evresini tamamlamış olan tırtıl, bitkiyi terk eder; ağaç gövdeleri, taş aralıkları, saçak altları veya evlerin içlerine girerek emin bir yerde pupa evresine geçer.

Kelebek Evresi - Pupa evresinin sonunda, pupanın derisi gövde veya kanatların çevresinden yırtılarak, kelebek dışarıya çıkar. Kanatlar gövdeye yapışık ve bir kıvırcık salata yaprağı görünümündedir. Hayvan hemen pompalama hareketine geçerek kanatlara hava ve kan pompalar. Kanatlar yavaş yavaş gerilip bükülerek 20 - 30 dk'da bildiğimiz kelebek formunu alır ve artık uçmaya hazırdır.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız