Zigon Nedir?


Zigon Nedir?

Zigon Sehpa Nedir?


Zigon, iç içe geçebildiği için az yer kaplayan, genelde üç veya dört sehpadan oluşan sehpa takımıdır. İki veya beş parçalı zigon sehpalara da rastlamak mümkündür.

Günümüzde malzeme teknolojisinin geldiği nokta sayesinde zigon sehpalar, ahşap, plastik, metal, cam gibi çok çeşitli malzemeler kullanılarak üretilebilmektedir. Zigon, birbirinin içine geçme özelliği sayesinde, açık halde olduğundan çok daha az yer kaplayan, pratik ve kullanışlı bir sehpa türüdür.

Zigon Sehpaların Kullanım Alanları


Evlerde salonlar ve oturma odaları, zigonların en çok rastlanan kullanım alanıdır. Salonlarda kullanılan mobilya takımları ile birlikte satıldığı sık görülür.

Salonlarda kullanılan zigonlar genelde salon mobilyalarının hatlarını ve rengini taşırken, oturma odalarındaki zigonlar genelde daha işlevsel ve “takım olma” kaygısından uzak olarak seçilmektedir.

Zigonlar, 1790’lı yıllardan beri evlere girmeye başlamış, iki yüz yılı aşan geçmişinde tasarımları, mobilyaya paralel olarak döneminin sanat akımlarından etkilenmiştir. Buna rağmen klasik çizgiler taşıyan zigon sehpalar halen üretilmekte ve alıcı bulmaktadır.

Zigon Sehpa Tarzları


Zigon sehpa modellerini kabaca, modern ve klasik olarak ikiye ayırabiliriz. Modern zigon sehpalar, tasarımları ve kullanılan malzeme ile farklılaşırken, klasik zigonlar tanıdık hatlarını korumaktadır.

Ülkemizde genellikle çay, kahve gibi içecekler ve ikram tabaklarının servis edileceği sehpalar olarak kullanılır. Satranç, dama gibi oyunların oynanabilmesi için sehpanın üzeri satranç tahtası biçiminde tasarlanmış olanlara da rastlamak mümkündür.

Son yıllarda bazı zigonlar, dizüstü bilgisayar kullanımına uygun yükseklikte üretilmekte ve ayağı koltuğun altına girebilecek şekilde tasarlanmaktadır.

Kısaca zigon sehpalar, pek farkında olmasak bile, hayatımızı kolaylaştıran, ev yaşamımızın önemli parçalarından biridir.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız