Örnek 23 Nisan Konuşma Metni


Sayın …………………………, değerli öğretmen arkadaşlarım, kıymetli misafirler, sevgili öğrenciler!
Bugün, tüm dünya insanları için çok önemli olan demokrasinin; temelini oluşturan, egemenliği kayıtsız şartsız millete veren ve bu hakkının temsil edildiği millet meclisinin, Türkiye’de açılmasının,85. yıl dönümünü kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Günümüzden 94 yıl önce Osmanlı Devleti’nin girdiği yaklaşık 11 yıl süren uzun savaş dönemi, Kurtuluş Savaşı’nın büyük zaferle sona ermesiyle, yeni bir dönem başlamış, Türk Milleti’nin önüne yepyeni bir sayfa açılmıştır. Bu uzun ve zorlu dönem Türk Milleti’nin büyük önderi M. Kemal Atatürk liderliğinde büyük zorluklar, sıkıntılar içinde büyük fedakarlıklarla aşılmıştır.

1918’de 1.Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti’nin elde kalan son toprakları da Sevr Anlaşması ile alınmak istenmiş, adeta Türk Milleti tarih sahnesinden silinmeye çalışılmıştır. Dünyanın en güçlü devletleri karşısında, bütün olumsuzluk ve zorluklara rağmen M. K. Atatürk, hiçbir zaman ümidini kaybetmemiş, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştır. Samsun’dan Amasya’ya, oradan Erzurum ve Sivas’a geçerek yaptığı kongrelerle Türk Milleti’ni düşmanla mücadeleye, bağımsızlığa, tarih sahnesinde kıyamete dek var olma mücadelesine çağırmıştır. Türk Milleti bu çağrıya tüm benliğiyle cevap vermiş, büyük komutanın ardında 1.İnönü, 2. İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan Savaşlarını kazanmış, bu milletin kıyamete dek varlığını sürdüreceğini tüm dünyaya bir kez daha ispatlamıştır.

Bu büyük askeri zaferden sonra, sıra siyasi, sosyal, ekonomik zaferlere gelmiş, bu yolda da ulu önder Atatürk egemenliği kayıtsız şartsız millete veren, bugüne dek insanlığın geliştirdiği en iyi yönetim şekli olan, demokrasinin temelini oluşturan millet meclisini daha Kurtuluş Savaşı sona ermeden; 23 Nisan 1920’de açmıştır. Milli iradenin temsil edildiği bu meclisle, Türk Milleti’nin gelişmesine engel olan tüm kurumları kapatmış, yerine Milletimizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak bir çok inkılaplar yapmış, Türk Milleti’nin bu günleri görmesini sağlamıştır.
Türk Milleti’nin, yarınları da en güzel şekilde görebilmesi için yarınların teminatı, geleceğimizin garantisi olan Türk çocuklarına, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğu günü bayram olarak hediye etmiştir. Türk çocukları da her yıl bu mutlu günlerini tüm dünya çocuklarıyla paylaşmakta, tüm dünyaya sevgi, barış, iyilik mesajı vermektedirler. Dünya Milletlerinin bu çağrıya kulak vermeleri, insanlık aleminin hiçbir zaman savaşkan ve acı görmemesi dileğiyle, tüm çocuklarımız ve siz kıymetli misafirlerimizin bayramını kutlar, saygılar sunarım
Load disqus comments

0 Yorumlarınız