2013 İsrail Türkiye'den Neden Özür Diledi?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Neler Oluyor Özel” programında TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken ve TRT Türk Genel Yayın Yönetmeni Nasuhi Güngör’ün sorularını cevapladı.

Ahmet Davutoğlu İsrail’in özür dilediği telefon görüşmesine kadar geçen sürecin ayrıntılarını anlattı.

Davutoğlu’nun programda yaptığı açıklamalardan bazı başlıklar şöyle:

“Geçmiş dönemlerle bu duruma aslında çok yaklaşıldı. Biz hazırız dediler ama sonra geri adım attılar. Bize her kademede mesajlar gönderdiler. Her mesajı biz kararlı ve net bir şekilde cevaplandırdık.

Bugün sizlere sürpriz gibi gelen bu durum, aslında 3 yıldır nakış nakış işlendi. Sürecin başarılı olması için gizlilik içinde yürütüldü süreç. İsrail Türkiye’nin tüm taleplerini karşıladı.

Bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri için bu, milli bir meseledir. Nihayet aklı selim galip geldi ve bu noktaya geldik. Milletimizin de sahiplenmesi önemliydi. Hiç kimse tersini düşünmedi.

Türkiye hiçbir zaman blöf yapmadı, hiçbir zaman hakaret içeren bir söz kullanmadı. Haklı olduğu bir konuda kararlı duruşunun karşılığını aldı. İsrail’in uluslar arası hukuk çizgisine getirilmesi barış yolunda önemli bir aşamadır.

Nihayetinde hak yerini buldu. Özür aslında bir normalleştirmedir de.

İsrail kendini diğer ülkelerden farklı görüyor. Diğer ülkelerin nükleer silahı olamaz İsrail’in olabilir diye düşünüyorlar, diğer ülkeler yapamaz ama İsrail yapabilir diye düşünüyorlar. Bunun değişmesi lazım. İlk defa Türkiye kararlı durduğu için farklı oldu ve psikolojik eşik aşıldı. İsrail artık böyle durumlarda bir kez daha düşünecek. İsrail böyle durumlarda sicili temiz değil. Türkiye’nin sicili bozuk olmadığı için biz rahatız. Tazminat müeyyidesinin uygulanması ilk kez gerçekleşecek. Tazminatla ilgili ortak komisyon çalışma yapacak.

Biz müzakareyi İsrail ile yapmadık. Sayın Kerry başta olmak hep Amerikalılarla yapılan müzakereler bunlar. İlginç bir diplomatik egzersiz oldu. Örneğine az rastlanan türden.

Türkiye şunu gösterdi: Ben küçük hesapların peşinde olan bir ülke değilim, beni kaybeden zararlı çıkar. Önemli olan şu, haklıysanız diplomatik olarak doğru adımlar atmışsanız er ya da geç sizin haklılığınızı kabul ederler. İsrail’in kendisi ile yüzleşmesi lazım. Özür bu bakımdan başlangıç olabilir.

Psikolojik olarak Türkiye artık farklı bir yerdedir, gücüne güç katacaktır. Politikanız doğruysa öyle ya da böyle o politikanız size büyük kazanımlar getirir. Ama zik zak çizerseniz itibarınız sarsılır. "
Load disqus comments

0 Yorumlarınız