Lozan Barış Antlaşması Bitiş Tarihi Ne Zaman?

Lozan Barış Antlaşması Bitiş Tarihi Ne Zaman?

İsviçre'nin Lozan şehrinde 24 Temmuz 1923 günü imzalanan barış antlaşmasıdır. Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri tarafından, Beau-Rivage Palace'ta imzalandı.

Lozan barış antlaşması, taraf ülkelerin meclislerinde görüşülmüş ve Türkiye tarafından 23 Ağustos 1923'te, Yunanistan tarafından 25 Ağustos 1923'te, İtalya tarafından 12 Mart 1924'te, Japonya tarafından 15 Mayıs 1924'te imzalanmıştır.
Anlaşma, bütün tarafların onaylaması neticesinde resmi olarak Paris'e iletildikten sonra, 6 Ağustos 1924 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Lozan barış antlaşması ne zaman biticek ve anlaşmanın bitmesi Türkiyeyi nasıl etkileyecek?

Lozan Barış Antlaşması'nda gizli bir madde ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıl boyunca değerli yeraltı maden ve kaynaklarını kullanamayacağına ilişkin bir maddenin imzalandığı, bu nedenle doğu ve güneydoğuda bulunan petrol yataklarından ve karadenizdeki bor madeninden faydalanamadığımız, antlaşma tarihinin bitmesini beklediğimize dair" kamuoyunda bir söylenti mevcut. Ayrıca 2023 yılına siyasi liderler tarafından yapılan atıflar da bu maddeye dayandırılıyor. Bazıları Antlaşma'daki maddenin 100 değil 90 yıllık olduğunu belirterek 2013 yılı ve Erdoğan'ı işaret ediyor.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız