Paul Marie Verlaine Kimdir? Hayatı


XIX. yüzyıl Fransız edebiyatının en ünlü simalarından biridir. 1844 yılında Metz’de doğdu. 1851′de ailesiyle beraber Paris’e gelerek Bonaparte lisesinde okudu. Burasını bitirdikten sonra bir süre memur olarak çalışan Verlaine zamanın edebi topluluğu olan Parnasse grubu ile temaslara başladı.
1866′da yayınladığı ilk şiirleri başarılı değildi. 1870′den sonra İngiltere, Belçika ve İtalya’da dolaştı. Daha sonra dostu Arthur Rimbaud ile beraber yeniden ingiltere’ye gitti. Ancak bir ara Rimbaud kendisinden ayrılmak istediği için onu tabancayla yaraladı, iki yıl hapse mahkum oldu. Bu mahkumiyeti sırasında “Romaces Sans Paroles” (Güftesiz Şarkılar) adlı eserini yazdı. Hapishaneden çıktıktan sonra yeniden Fransa’ya geldi.
1881′e kadar birkaç defa İngiltere’ye gidip geldikten sonra aynı yıl nihayet kendisine asıl ününü sağlıyan “Sagesse” (Hikmet) adlı eserini yayınladı. Bundan sonra iyice tanınan şair “Poetes Maudits” (Lanetlenmiş Şairler) ve “Jadis et Naguère” (Önceleri ve Vaktiyle) adlı şiir kitaplarını çıkardı. Fakat artık sağlığı çok bozulmuştu, 1896′da hastanede öldü.
Lirik şiirleriyle tanınan Verlaine sembolistler tarafından da bir üstad olarak kabul edildi.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız