Türk Hava Yolları Grev Yapan 150 Kişiyi İşten Çıkardı

Türk Hava Yolları çalışanlarınında üyesi olduğu Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün TBMM Başkanlığı'na sunduğu havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifinin Meclis'te gündeme alınacağından dolayı bugün grev kararı aldı.
THY 150 çalışanını anında kapı önüne koydu

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün TBMM’nin gündemine geleceği haberi üzerine Türk Hava Yolları’nda görevli kabin memurları eylem yaptı. THY eyleme katılan pesonelden 150'sinin görevine telefonla son verirken, gün içinde yapılması gereken 104 sefer iptal edildi. 100'e yakın sefer de gecikmeli olarak yapıldı.

Hava İş Sendikası Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, THY yönetiminin yaklaşık 150 personeli telefonla arayarak görevden alındıklarını söylediği, ancak bunun hukuksuz olduğunu belirtti. İşverenin mücadeleyi kırmak için bu uygulamayı yaptığını belirten Sayın, şunları söyledi:

"THY uçuşta olan, hastanede olan ve görevdekilere bile telefon açıp 'iş akdinizi feshettik' diyor. Bu fesih talebi ancak yazılı bildirimle olur, telefonlarla sms'lerle olmaz. İşveren yükselen mücadeleyi kırmak için kasti olarak bu hukuksuz uygulamayı yapıyor. Biz bu konuda girişimde bulunan yöneticiler ve arayan kişi hakkında suç duyurusunda bulunacağız." 
ALDIKLARI UÇAKLAR ELLERİNDE PATLAR

Ankara’da bulunan Hava-İş Genel Başkanı Atilla Ayçin ise iş yavaşlatma konumunda olan bine yakın kişinin olduğunu söyleyerek "Arkadaşlarımız Anayasal haklarını kullanıyor. Eğer işveren gayri yasal bir tutum içine girerse açık söylüyorum Türk Hava Yolları’nın aldığı uçaklar ellerinde patlar. Bir tek seferi bile yapamazlar. İnsanların en demokratik yasal haklarını kullanmalarına saygılı olsunlar" dedi.

"EYLEMİ SÜRESİZ YAPARIZ"

Öte yandan THY'deki eylemlerle ilgili Hava-İş, personele yeni bir mail gönderdi. Hava İş tarafından gönderilen mailde, Türk Hava Yolları’nın personele yönelik işten çıkarmaya yönelik tehditlerin devam ettiği sürece 03.00-24.00 saatleri arasında yapacakları eylemlerin süresiz bir şekilde devam edileceğini duyurdu.

'EYLEMİ DESTEKLİYORUZ'

Gökkuşağı Hareketi sözcülerinden Kaptan Pilot Bahadır Altan “THY tarafı bu eylemi kırmak için iş akitlerini feshetme yoluna gidiyor. Bu daha çok kabin görevlilerine yönelik bir durum… ‘Personelin kendisini uçuşa hazır hissetmeme’ hakkının kötüye kullanıldığını iddia ediyorlar. Kabin Hizmetleri Başkanlığı’ndan kabin memurları aranıyor ve eyleme katılan tüm personele bir korku yaratılıyor. Oysa bu meşru bir müdafaadır. Biz bu eylemi destekliyoruz” şeklinde konuştu.

104 SEFER İPTAL EDİLDİ 

Yapılan eylem nedeniyle bugün iç ve dış hatlarda toplam 104 sefer iptal edildi. 100'e yakın seferde de gecikme yaşandı.

Hangi seferlerin iptal edildiği veya gecikme yaşandığına ilişkin bilgiler Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin internet sitesinden veya www.thyduyuru.com adresinden edinilebiliyor. Ayrıca THY'nin çağrı merkezlerinden de gerekli bilgiler alınabiliyor.

THY Basın Müşavirliği’nce konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Hava İş Sendikası yasadışı grev çağrısı yapmış, çalışanların bir kısmı bu çağrıya uymuştur. Bu nedenle uçuş operasyonlarında aksaklıklar yaşanmaktadır.Yolcularımızın en az etkileneceği şekilde iptaller yapılmaktadır. Yolcularımızın değişiklik talepleri herhangi ekstra maliyet olmaksızın gerçekleştirilecektir.

İNTERNET SİTESİ HACK'LENDİ

Grev kararının kaldırılmasına tepki gösteren bir grup, Türk Hava Yolları’nın (THY) resmi internet sitesini hackleyerek yasağı protesto etti. THY'nin internet sitesine sabah saatlerinden bu yana ulaşılamıyor.

OTELLERE GİTTİLER

Atatürk Havalimanı'ndaki iptaller nedeniyle uçuşu olan yolcuların büyük kısmı havalimanına gelmemeyi tercih etti. Gelenlerin bazıları alanda beklerken bazıları THY tarafından otellere yerleştirildi. Dış hat yolcuları biletlerini iptal ettirdikten sonra Türk Hava Yolları Hotel Desk’e geldi. Yolculara yemek ikramı da yapıldı.
Load disqus comments

0 Yorumlarınız