Modern Sanat Nedir? Modern Sanat Örnekleri Nelerdir? Modern Sanatın Önemli İsimleri

Wassily Kandinsky

Kompozisyon (?)

Yarı soyut olan bu resim çeşitli şekil ve çizgilerden oluşmaktadır. Kulanılan renklerden ve biçimlerden bir duygu edinmemiz beklenir. Soyut resmin en büyük öncülerinden biri olan Kandinsky. kendi resminin ters çevrilmiş halini görünce eserini tanıyamamış, resmi yapan sanatçının adını sormuş, ama kendi eseri ol-duğunu anlayınca soyut resme daha çok hayranlık duymuştur. Çünkü resim baş aşağı durduğunda bile farklı duygular ve anlamlar elde edilebilir (7,9,52).


Pablo Picasso
Avignonlu Kadınlar (1907)

Modern Sanatın ilk yapıtlardan biridir. Picasso' nun Afrika kültüründen ne kadar etkilendiğini kadınların suratlarının Afrika maskelerine benzemesinden anlayabiliriz. Kadınların çarpıtılmış yüzleri ve vücutları, simetri kurallarının hiçe sayılması ve figürlerin farklı cephelerden görülebilmesi, eserin resim tarihinde ilklere girme- sine sebep olmuştur (4,14,58).



Pablo Picasso

Guernica (1937)

20. yüzyılın başyapıtı olan bu resim hem konu bakımından, hem de teknik bakımdan çok orijinaldir. Nazi uçaklarının Guernica adlı köyü bombalamasını konu alan resimde ölüm ve dehşet yayan figürler var (4,14,56).








Pablo Picasso
Keman (?)

Cezanne'dan etkilenen Picasso bir cismin derinlik yerine hacimsellik duygusu vermesini istemiştir. Sanatçı, bu resminde kema- nın en çok bilinen taraflarını yani sapını ve “f” şeklindeki boşluklarını, farklı açılardan göstererek betimlemiştir (4,54)



Jean- Auguste
Dominique Ingres
Valpiçonlu Yıkanan Kadın (1808)

19.yüzyılın en önemli muhafazakâr ressamı Ingres, figürünü çok iyi aydınlatıp, mükemmel bir şekilde gerçeğe benzetmiştir. Boyun gibi yerler pek anato-miye uymasa da kıvrımlar çok iyi resmedilmiştir. Bu figürü Ingres daha sonra yapacağı “Türk Hamamı” adlı resminde kullanmıştır (2,7,9,18,29)




Eugene Delacroix
Cezayir (1830)

Delacroix, Cezayir'e giderek istediği basitliği yakalamaya çalıştı. Bu resimde görüldüğü gibi ön plandaki insanlar ve at net gözükürken arka plan daha bulanıktır. Ayrıca gökyüzünün mavisi gibi çok canlı renkler kul-lanılmıştır (7,31).




Eugene Delacroix

Fransız İhtilali (?)

Fransız İhtilali'ni konu alan en önemli resimlerden biridir. Delacroix bu eserinde bir hareket duygusu yaratabilmeyi başarmıştır. Figürleri resmi yücelten özelliktedir. Fransız Bayrağı'nı taşıyan kadın özgürlüğün sembolüdür. Diğer figürlerden daha büyük ve heybetlidir. Ressam özgürlüğü böyle yarıçıplak gösterdiği için eleştirilmişti (2,31).




Jean-Baptiste
Camille Corot
Tivoli Manzarası (1843)

Corot da Constable gibi gerçeği yakalamak istiyordu ama bunu daha farklı bir biçimde yapıyordu. Bu resme durgunluk ve yazın ağırlığını verebilmek için daha soluk renkler kullanıp ayrıntıların üzerinde daha az durduğunu görüyoruz (7,30).

Load disqus comments

0 Yorumlarınız